dinsdag 29 oktober 2019

Over euthanasie

In een aflevering van Jacobine ging het laatst over euthanasie. Zelfdoding botst nog steeds met de wetgeving / overheid en het geloof. Maar steeds meer gelovigen geloven dat euthanasie toegestaan zou moeten worden. Volgens de Bijbel is zelfdoding een doodzonde. Maar volgens mij kom je daarna niet in de hel. Nee, die hel heb je dus net achter je gelaten. Mijn broer had er ook zo zijn vragen over. Ik weet nog dat hij tijdens een gesprek met mij naar boven wees en vroeg : "Wat vindt Hij ervan?" Ik flapte eruit dat God een God van liefde is en niet van pijn. Mijn broer was er erg blij mee. Ik vraag me trouwens nog steeds af waar ik dat antwoord eigenlijk vandaan haalde. De dominee wilde ondanks dringend verzoek van mijn broer niet langskomen. Zelfs niet toen ik hem vroeg niet als dominee, maar als mens te komen. Maar de dominee bleek geen mens.
Men maakt ook onderscheid tussen euthanasie en zelfmoord / -doding. Terwijl het volgens mij in beide gevallen gaat om zelf je eigen leven beëindigen. Met als reden het beëindigen van een (te verwachten) lijdensweg of vanwege een voltooid leven. Of dat via een medicijn of drug is of een sprong van een flat of een brug maakt mij niet uit. In zoverre niet, ik vind niet dat anderen er een trauma aan over zouden moeten houden.
Tijdens dat Jacobine-gesprek zat ook Jan Terlouw aan tafel. De D66 coryfee is al lang een voorstander van zelfbeschikking. Huh? D66 en zelfbeschikking? Toen Terlouw zo zijn woordje deed, verwachtte ik van de anderen, en dan zeker van Jacobine, dat zijn standpunt wat vreemd overkomt. Vreemd, omdat D66 een wet heeft weten door te drukken, waarin mensen in principe na hun de geboorte al van hun organen beroofd worden. Hoezo zelfbeschikking, meneer Ter Louw? Het claimen van de organen heeft volgens mij invloed op iemands sterven. Daaraan is men tijdens die discussie volledig voorbijgegaan. Jammer. Ik ben benieuwd wanneer D66 met het voorstel komt om mensen na hun 70e jaar te euthanaseren. Dan komen veel meer woningen vrij, verdwijnen pensioenproblemen, is er minder zorg nodig en kan het aantal kinderopvangcentra flink groeien.