woensdag 11 oktober 2017

Modderfokkers

Rond deze tijd van het jaar wordt er geoogst. En waar geoogst wordt, ligt modder op de weg. En soms wat afgevallen lading. Vandaag ontkwam ik er niet aan, ik moest in onze polder een stukje door de polder. Als je begrijpt wat ik bedoel. In het gebied waar ik moest zijn, worden wortels geoogst. De weg was moddervet. Ik hoorde de bruine klei tegen de onderkant van de camper slaan. Ik mocht van geluk spreken, dat het niet regende. In dat geval was de ellende nog groter. Maar gelukkig reden we op vier wielen.
Ik had de pech tot twee keer toe zo'n Willy Wortel op een trekker met lange aanhanger tegen te komen. De polderwegen zijn nog geen drie meter breed, dus dan weet je het wel. Hier en daar zijn wat bredere stukken aangelegd, bedoeld als passeerstroken. Maar ja, ook die zijn met de overbekende kruideniersmentaliteit aangelegd; veel te smal dus. Breed genoeg voor personenauto's. Soms heb ik het geluk, dat ik zo'n trekker of vrachtwagen van ver zie naderen. Dan kan ik nog gebruik maken van een toerit van een boerderij om uit te wijken. En anders is het de berm in, met de hoop dat de wagen er ook weer uit kan komen.
Vandaag ging het even mis. Ik ging een aanhangwagen terugbrengen. Toen Willy Wortel eraan kwam rijden, besloot ik een stukje achteruit te rijden. Stapvoets, dat wel. Daarbij lette ik te veel op rechts (om op het asfalt te blijven) en vergat zodoende totaal dat ik een aanhanger achter de wagen had hangen! Die schaarde naar rechts en raakte de bumper. Vanwege de hoge achterkant is zo'n aanhanger niet zichtbaar in de spiegels. Grr! Volgende keer een vlaggetje maar op de aanhanger plaatsen. Zoals die op kinderfietsen soms zit. Gelukkig viel de schade erg mee. Er was wat lak van de hoek van de  kunststof bumper gedrukt. Dus dat wordt even spuiten.
Ik ben een keer 's morgens vroeg vanwege zo'n situatie door een trekker in een berm vast komen te zitten. Gelukkig passeerde er nog een. Die heeft mij toen weer uit de berm getrokken. Het komt geregeld voor, dat landbouwers de modder niet opruimen. Vaak krijgt zo'n modderfokker een bon. Na zo'n tochtje door modderland is het zaak de wagen weer schoon te spuiten. Dus een bezoekje aan de wasstraat is dan vaste prik. Ik troost me met de gedachte, dat de herfst veel meer mooie dan lelijke kanten kent.