vrijdag 6 oktober 2017

Geen gezondheidsfreak


Ik mag dan geen gezondheidsfreak zijn, ik let in het algemeen wel op mijn gezondheid. Inmiddels heb ik geleerd, dat ik niet al te veel moet afgaan op allerlei berichten in de media over wat wel of niet gezond voor mij is. Neem de biologische landbouw. Er is al zoveel verboden voor wat betreft het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Kan het gezonder? Verbouwen of kweken in de buitenlucht brengt ook vervuiling met zich mee. En is in een kas met kunstlicht dan beter? Ik heb na bijna 70 jaar op deze wereld al zoveel rommel naar binnen gekregen. Ach, dat is ook weer goed voor de weerstand.
Laatst las ik een stukje over hoe gezond ananas is. Voor te veel aan suiker wordt ook gewaarschuwd. Men vindt dat zoete product verslavend werken en een sluipmoordenaar. Het zal wel. Mijn opa at uit de jampot. De beste man is daarmee 90 jaar geworden. Na zijn 90 ste verjaardag was ie opgebrand, want ziek was ie niet. Zolang als ik hem gekend heb, wilde hij heel graag 90 jaar worden. Zijn "Als ik de 90 maar haal", hoor ik nog steeds klinken.
Zelf geloof ik meer in een leven met structuur, 'alles met mate' en voldoende lichaamsbeweging. Op jonge leeftijd kwam ik er al achter, dat ik een ochtendmens ben en dat ik 's avonds op tijd naar bed moest om zo'n 8 uur te gaan rusten. Aan dat patroon zit ik nog steeds vastgebakken en ik voel me er heel erg goed bij. Ik ben daarom ook geen nachtbraker.
Gevarieerd eten vind ik ook belangrijk. Vooral het eten van groenten en fruit. Zelfs als ik een keer een frietje eet, mis ik de groente. Ik heb misschien te weinig worteltjes gegeten, want ik ben rond mijn 18 e brildragend geworden. Ik drink relatief weinig. Ik bedoel dan gewoon water, want alcohol verdraag ik niet. 's Morgens drink ik een flinke plens lauw water op mijn nuchtere maag. Gedurende de rest van de dag nog een paar glazen, een glas melk en een paar koppen koffie en thee.
Ik ben weliswaar een lekkerbek, maar ook weer met mate. Misschien haal ik net als mijn opa ook de 90. Dat zal lastig worden, want ik drink geen jenever, eet niet uit de jampot, rook geen pijp en/of sigaren en aan kippen slachten doe ik ook al niet.