dinsdag 17 oktober 2017

Bij nader inzien

Dankzij voortschrijdend inzicht (een mooie omschrijving om een eerder begane stommiteit te verbloemen vanwege gebrek aan visie) ben ik van plan de acculader te vervangen door een klein exemplaar. Ik heb nu een wat grotere in de bak liggen. Hij is relatief zwaar en vreet ruimte. Het handvat kan niet naar beneden geklapt worden. Dat had ik allemaal natuurlijk eerder moeten bedenken, maar ik ben ook héééél soms wat impulsief. De huidige kan zowel 6 als 12 volt accu's aan en heeft een gewone en druppel stand. Ik hoop dat grote geval tegen een leuk bedrag weg te doen, zodat de financiële schade meevalt. De kleine kost bijna net zoveel als de huidige. Ook voor zo'n lader geldt, dat je niet zomaar iets kunt kopen. Dus geen Dunlop lader van de Action. Die is leuk voor kleinere accu's of wanneer je enkel wilt druppelladen.  Ik kijk toch even naar de capaciteit van onze 12 Volt accu.  De Ducato heeft een 100 Ah accu. Verder is het een 'gewone' accu. Die 100Ah bepaalt het oplaadvermogen dat ik nodig heb.
Mijn voorkeur gaat uit naar een exemplaar van CTEK. Dat lijkt me een handig ding, dat ook als druppelaar dienst kan doen. Het formaat is dusdanig dat ik hem zelfs onder de motorkap een vaste plek zou kunnen geven. Dan heb ik hem altijd bij de hand en het scheelt me weer graafwerk in de bak.
Gemiddeld laad ik de accu 2 á 3 keer per jaar op. Als de Ducato geparkeerd staat, verbruikt ie toch nog wat stroom. En soms staat ie wat langer stil.