maandag 16 oktober 2017

Het zoontje van de directeur

Erg hè, die verwende nitwits als directeur. In  meer dan 70% van de gevallen gaan tweede generatie bedrijven failliet. In 90% van die gevallen heeft het faillissement direct te maken met de bedrijfsvoering. Van dichtbij heb ik meegemaakt, hoe jonge mensen een goed lopend bedrijf van hun ouders in de schoot geworpen krijgen en dat binnen een paar jaar ten gronde richten.
Helaas ligt de oorzaak vaak bij de eerste generatie, die verzuimd heeft hun opvolging fatsoenlijk klaar te stomen en/of eisen te stellen. Het is een doodnormale zaak, dat een zoon zijn vader in het bedrijf opvolgt. Helaas begint die zoon in de meeste gevallen bovenaan de ladder. Hij kent het bedrijf niet, heeft adequate opleiding noch ervaring en is enkel op de hoogte van het fenomeen geld uitgeven.  Geld dat zijn ouders hem gaven uit hun verdiensten. Zijn enige pré (wat een nadeel blijkt) : hij is de zoon van de eigenaar / directeur.
Ik heb trieste gevallen meegemaakt, waarin de opvolger nota bene zijn eigen ouders doodleuk subiet de zaak uitzette. Meneer de betweter had een hogere opleiding gedaan en zou de zaak wel even naar eigen, moderne inzichten gaan runnen. De overname heeft een jaar geduurd en enkele tonnen aan geld (van zijn ouders geleend en/of gekregen) gekost. Toen ging het bedrijf (na bijna 40 jaar) failliet. Zo'n hogere opleiding zegt dus ook vaak niets. Tenzij je zelf laag geschoold bent en niet beter weet. Bij de meesten van de tweede generatie draait het louter om status : ik ben directeur / eigenaar.