maandag 16 oktober 2017

Een laddertje lakken

De alu ladder die ik vorige maand op de kop getikt heb, heb ik vandaag in de lak gezet. Ik gebruik enkel het bovenste deel van de twee. De andere heb ik vrij snel weten te verkopen aan iemand die zo'n enkel deel nodig had voor op zijn boot.
Ik heb zoekend naar een alternatieve oplossing een paar haken aan de bovenkant van de bomen gemonteerd. Ik heb daarvoor eerst de ladder onder de juiste hoek (heel belangrijk!) tegen de vliering geplaatst. Ik controleer altijd eerst de hoek waarin de ladder tegen een muur of dakgoot staat. Een hoek van 75 graden is het meest ideaal. Dit controleer ik door de punt van mijn werkschoenen tegen de voeten van de ladder te plaatsen en vervolgens je armen naar voren te strekken. Kun je de geplaatste ladder makkelijk vastpakken dan is de hoek in orde. Kijk meteen ook even of de sporten van de ladder echt horizontaal staan. Ik heb een keer een eigenwijze buurman aan de dakgoot zien bungelen. Terug naar de klus. Daarna heb ik de beide haken (standaard met een hoek van 90 graden) onder een juiste hoek gebogen, zodat ze na montage op de uiteinden van de ladder vlak op de vlieringvloer liggen. Aan de onderkant van beide bomen heb ik houten klosjes in de holle ruimten geschoven. De vloer blijft zo gevrijwaard van krassen. Tja, het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar zelfs een laddertje vraagt veel denkwerk en voorbereidingen.
Ik heb de eerste oplossing (een rail waar ik de ladder aan vast kon haken) dus opzij geschoven. Het geheel is nog eenvoudiger zonder aan veiligheid in te boeten. Voor alle zekerheid heb ik hem een paar keer getest, inclusief wilde bewegingen..... (mag je zelf iets bij bedenken). De ladder heeft onze acceptatietest glansrijk doorstaan. Vervolgens heb ik tegen de onderkant van de grote vliering een paar haken gemonteerd, zodat ik de ladder daar, strak tegen het plafond, kan opbergen. Zo hangt ie niet in de weg maar wel voor het grijpen.
De ladder heb ik eerst schoongemaakt en toen licht geschuurd en afgenomen. Ik lak trouwens alleen de beide bomen. De sporten laat ik zoals ze zijn. Door het gebruik zouden gelakte sporten toch weer kaal worden. Ik hou niet van zinloos gedoe.