maandag 9 oktober 2017

Cijferwerk

helpt zo'n bord?
In een getemperde juichstemming wordt bekend gemaakt, dat de criminaliteit is gedaald. Nou, goed te horen dat criminelen besloten hebben toch maar op een eerlijke manier hun geld te gaan verdienen. Toch? Natuurlijk is daar geen sprake van, net zo min dat er sprake is van emigratie of, zo je wilt, terugkeer.
Veel mensen doen geen aangifte meer. Tel daarbij op , dat van veel aangiftes niet eens een proces verbaal wordt opgemaakt door onze hermandad. Per saldo zal de criminaliteit eerder gestegen dan gelijk gebleven of zelfs gedaald zijn. Het is enkel de registratie ervan, die daalt.
Met cijfers wordt veel gemanipuleerd, om zodoende te doen alsof het beter gaat ins ons landje. Het CBS vertrouw ik daarom niet voor 100%. Het is immers een instrument van de overheid, om soms zichzelf een klopje op de schouder te geven.
Het gaat goed met onze economie, beweert men. De cijfers over de toenemende armoede laat men maar achterwege. En anders wordt er een draai aangegeven. Zo zou de forse groei van het aantal Voedselbanken veroorzaakt worden door de boycot van Rusland. Ja hoor, geeft Poetin maar weer de schuld. Het exportoverschot gaat nu naar de Voedselbanken. Dus iedereen aan het fruit en de groente en een bloemetje mee? Ook de drempel die de banken hanteren voor toelating tot de gratis voedselverstrekking zou verlaagd zijn. Nu kunnen dus ook de 'wat minder armen' bij de Voedselbanken terecht.  Hoe dan ook, er zijn ruim 1 miljoen mensen die hier rond / onder de armoedegrens trachten te overleven. Dat aantal is groeit. Helaas.