maandag 9 oktober 2017

Met vertraging

Vanmorgen zag en hoorde ik een Amerikaanse football speler wat uitleg geven over de actie van met name zwarte sporters, waarbij men knielt voor de nationale vlag of het volkslied. Volgens hem had het niets te maken met de vlag en/of het volkslied, maar met de slechte behandeling van de zwarten.
Wat mij direct te binnen schoot, was de regeerperiode van de eerste zwarte president, Obama. Die man heeft weinig tot niets gedaan voor zijn zwarte landgenoten, afgezien van Obama-care. En dat gedurende 8 jaar. Al die tijd speelden de Amerikaanse footballers er lustig oplos. Nergens was een protest te horen of te zien. Was er toen niets aan de hand? Nou, heel veel zelfs. In die periode zijn heel wat zwarten neergeschoten door de politie. En door andere zwarten. Wat dat laatste betreft, men stelt in Amerika zelf dat in 95% van de gevallen waarin een zwarte neergeschoten wordt, er een zwarte de dader is. Dat is nogal wat. Obama heeft pas vlak voor zijn aftreden hier en daar gratie verleend. Maar dat was meer uit kinnesinne, zei men toen.
Hoe dan ook, tijdens de 8 jaar van Obama bleef het stil. Nu blanke Trump in het Witte Huis zit, gaan de zwarten door de knieƫn. Net als veel anderen, waaronder opvallend veel celebraties. Nogal flauw van al die bekende Amerikanen. Als Trump geen president geworden zou zijn, hadden ze zich gewoonte getrouw nog steeds in rijen voor zijn deur opgesteld, om door de hele wereld gezien te mogen worden op een van zijn feestjes.