dinsdag 10 oktober 2017

Informatie als wapen

IBM sorteermachine
Binnen mijn voormalig vakgebied ICT werd mij van meet af aan (begin jaren 70) voorgehouden, dat informatie een cruciaal wapen zou gaan worden. Er werd toen nog veel met ponskaarten gewerkt. We zijn inmiddels bijna 50 jaar verder en die voorspelling is uitgekomen.
Informatie wordt al langere tijd ingezet als wapen. Met name in de vorm van desinformatie, bedoeld om mensen te manipuleren dan wel te bestelen. Vandaar dat het hacken fors toegenomen is. Men is nog steeds naarstig op zoek naar de Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen. Tot op heden heeft men niets concreets kunnen vinden. Een tunnelvisie om de president hoe dan ook zwarte te maken? Van al die wereldwijd verspreide beschuldigingen over seksueel misbruik door Trump horen we ook niets meer. Maar men blijft maar graven en spitten. Er moet toch ergens iets zijn? En ja, er is altijd wat te vinden. Al was het maar dat mevrouw Trump via Google naar het recept van een Russisch ei heeft gezocht. Haha!
Veel overheden proberen uit alle macht het internet in z'n greep te krijgen. Al eerder heb ik voorgesteld om een eigen internet op te zetten. Los van servers elders, waar anderen met kwade bedoelingen informatie bekijken, kopiëren, verwijderen of veranderen. Overigens, ook ons land is betrokken bij hacks. Hier staan ook servers die gebruikt worden voor duistere zaken inclusief kindermisbruik.
De moderne oorlogvoering geschiedt niet enkel met drones, maar vooral op basis van informatie. En die ligt helaas maar al te vaak voor het grijpen. Het is natuurlijk erg onverstandig om achter één digitale deur een schat aan belangrijke informatie te bewaren van miljoenen mensen. Blijkbaar speelt risicospreiding helemaal geen rol bij die bedrijven, waaronder zelfs die van creditcards! Onze regering is van plan te gaan investeren in meer blauw op de digitale snelweg. Het werd tijd. Al ben ik bang dat het weer met de bekende Nederlandse kruideniersmentaliteit zal gaan gebeuren. En met Amerika als waakhond.