zondag 29 oktober 2017

Dom kijken en goed luisteren

Zo leerde ik erg veel van ter zake deskundigen. Maar ook van mijn fouten. Als opdrachtgevers vroegen naar mijn werkwijze, antwoordde ik hen vaak met : "Ik doe het op z'n Japans." Daar werd vaak om gelachen, gevolgd door de vraag wat ik daarmee bedoelde. Japan is groot geworden door bestaande producten te kopiëren onder toevoeging van verbeteringen. Door processen aan regels te binden zijn producten kwalitatief verbeterd. Dus op z'n Japans; via bestaande methoden en technieken maar dan beter.
Ik was een keer het stoepje voor ons huis in Schoonhoven aan het ophogen, toen een buurtbewoner kwam kijken. Hij zei : "Ik wil me nergens mee bemoeien, maar mag ik wat zeggen?" Ik vond dat een mooie uitspraak. Haha! Ik kende hem en wist dat ie stratenmaker was. Dus zei ik lachend dat ie mocht losbarsten tegen deze kantoorpik. Hij ging zowaar door de knieën en gaf mij toen wat adviezen over het ophogen en de manier waarop ik de tegels het beste kon leggen. Ik stak het advies dankbaar in mijn zak en begon helemaal opnieuw met het werk. Als ik weet dat ik met deskundigen te maken heb, stel ik me direct open voor hun adviezen of op- / aanmerkingen. Van hen valt immers iets te leren.
Ik luisterde ook zo naar mijn medewerkers, die specialisten waren op hun terrein. Ik was zeker geen alles wetende leidinggevende. Ik vroeg hen tijdens functioneringsgesprekken ook of ik mijn werk goed deed. Toen mijn leidinggevenden daarvan hoorden, zeiden ze geschrokken dat ik dat beter niet kon doen. Ze waren van mening dat je je zwakke kanten moest blijven verbergen. Ik zag dat anders, ik wilde die weten en verbeteren.
quasi-deskundige
Tegenwoordig is er het internet. Vooral via YouTube leer ik veel. Louter voor mijn huidige werkzaamheden, mijn hobby's. Vragen over roestbestrijding, het herstellen of vervangen van iets dat kapot is, wanneer en hoe bepaalde planten gesnoeid moeten worden enzovoort. Ik kijk soms ook naar zogenaamde Redneck oplossingen. Een goedkope, recht toe recht aan oplossing. Die Redneck oplossingen zijn vaak erg leuk om te zien. Het resultaat telt. Hoe het eruit ziet is van geen belang. Het verschil tussen functioneel en make-up. Ik vind de creatieve geesten achter die eenvoudige oplossingen erg interessant. Hun ideeën kunnen van pas komen als ik iets provisorisch wil oplossen, omdat er geen gereedschap of andere middelen voorhanden zijn.
Door met een domme blik vragen te stellen en goed te luisteren, leerde ik ook quasi-deskundigen te herkennen. Aan hun adviezen besteedde ik nauwelijks aandacht. Zonde van mijn tijd.