maandag 9 oktober 2017

Elk huis heeft z'n kruis

Vanmorgen was ik in een interessant gesprek verwikkeld geraakt met een buurtbewoonster die op de koffie kwam. Hoewel, ze kwam mij een stapeltje blanco dvd's brengen en ik bood haar koffie aan. Ik heb nogal wat MP3 bestanden, die ik van oude lp's geconverteerd heb. Ze staan geparkeerd op een aparte externe schijf. Als ik tijd en zin heb, brandt ik zo'n schijfje vol.
We raakten in gesprek over onze achtergrond, opvoeding en de plussen en minnen ervan. En tja, overal is wel wat. Er waren overeenkomsten en verschillen, maar de tijdsperiode waarin het gebeuren zich afspeelde was hetzelfde.
We kijken beiden niet met gemengde gevoelens naar onze jeugd. Het is gegaan zoals het gegaan is en geheel conform de geest van die tijd. En.... je moet zelf  iets van je leven maken.
Het verleden heeft ons gevormd, al was dat wel hier en daar wat anders. Voorbeelden uit je eigen opvoeding overnemen is niet altijd het beste en toch doe je dat soms. Zo gaat dat nu eenmaal en zo hebben onze ouders dat ook gedaan. Waar we beiden nog steeds veel moeite mee hebben is het fenomeen van ongelijke behandeling. Dat heeft ze thuis ook mogen ervaren. Niet alleen als kind, ook later toen ze het ouderlijk huis had verlaten. 't Is overal wat. En vaak spelen dezelfde zaken.