zaterdag 28 oktober 2017

Meer frisse lucht

Het wordt weer wat frisser buiten. En soms ook binnen, maar we blijven met onze tengels van de thermostaat af! Een vest of trui aantrekken is wat ons betreft een betere gewoonte. Ik heb maar weer de vochtvreter in de camper geplaatst. Hij staat in een plastic zak in het wasbakje, klaar om vocht uit het interieur te zuigen. De camper heeft een constant ventilerend dakluik. Dat is ook wel zo prettig. Dus we hebben geen last van muffe luchtjes. Wij overwegen een extra dakluikje te monteren. Aan de voorzijde van het dak bevindt zich een vierkant stuk dat wat boven het dak uitsteekt. Alsof op voorhand rekening gehouden is met de montage van een luik op die plek. De afmetingen zijn vrij groot : 80 cm x 50 cm. Een luik van dergelijke afmeting kost een kapitaal : van 300 tot ruim 1.000 euro! Oeps! Maar er zijn ook goedkopere oplossingen mogelijk. Zoals een aluminium luikje (foto).
Het lijkt me niet alleen handig voor extra ventilatie als we ergens staan, maar ook onder het rijden. Het moet dan wel een stevig luik zijn en bij voorkeur een met enkel een scharnierzijde aan de voorkant, zijnde de rijrichting. Dan kan het luikje onder het rijden geopend blijven voor extra ventilatie. Ik overweeg ook een spoiler te monteren voor de dakluikjes, zodat de rijwind over en langs de opbouw van de luiken wordt geleid. Het zijn weliswaar luiken voor campers, maar zo'n spoiler zorgt er ook voor dat de rijwind geen fluitende geluiden gaat produceren en bij regen inwaaien van vocht wordt voorkomen. Niet dat we daar nu last van hebben, maar voorkomen is beter dan ergernissen en/of dweilen en uitwringen. Ik ga bij de Ducato specialist hier in Kampen even navraag doen over de aanwezigheid van dakspanten in deze bus. Daar wil ik tijdens het zagen liever niet tegenaan lopen. Het dak heeft een profiel, dus is niet vlak. In de meeste gevallen zijn de diepere delen opgevuld met een speciale kit, maar er zijn ook speciale montage profielen die de hoogteverschillen opvangen.
Wat geurtjes betreft; het ruikt weer heerlijk Indisch in huis. Ik heb pepesan ikan gemaakt van makreel. Nou, dan weten de kenners het wel! Mmmmmm!