donderdag 26 november 2015

Ze staan er gekleurd op

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft een docu gemaakt over Zwarte Piet. Uiteraard nogal subjectief in elkaar geprutst. De bedoeling van de maker is om bij ons een bepaald gevoel van schaamte op te wekken. Nou, jammer dan. Ik heb nergens last van na het zien van het filmpje. Hoewel, ik vind de maker ervan zielig. Je zou maar zo bekrompen van geest zijn.
Zwarte Piet is bij ons een figuur uit een kinderfeestje. Daarin speelt hij de hulp van Sinterklaas. Niets meer of minder. Hij heet dus geen Zoewarte Piet of Black Pete of Stanley maar gewoon op z'n Nederlands uitgesproken Zwarte Piet. Er zijn hier al genoeg watjes en overgevoelige mensen die een overdreven gevoel van angst krijgen van het woord Zwart. Of bruin. Of getint.
De politie hier heeft nog nooit een Zwarte Piet zomaar doodgeschoten. Opvallend, want als je ziet hoe hij gekleed gaat en wat ie allemaal uitvreet zou je het tegendeel verwachten.
Dat is in Amerika allemaal anders. Veel zwarten zijn werkloos of krijgen de mindere baantjes. En ze worden vaak door de politie beschoten. Dus CNN kan beter een docu maken over hun eigen zwarte pieten. Want zwarte mensen doodschieten omdat ze zwart zijn, is vele malen erger dan blanke of getinte mensen (letterlijk) zwart maken om cadeautjes aan kinderen uit te delen en hen te vermaken.

In ons eigen land gaan geruchten als zou de regering minder Marokkanen in het tv programma Opsporing Verzocht willen zien. Telkens weer die getinte gezichten voor al die beveiligingscamera's komt blijkbaar nogal saai over. Of beangstigend? Of misschien zelfs bevestigend? Wie durft het te zeggen? Misschien kunnen die gezichten met Photoshop wat gebleekt worden? En hoe zit het dan met de beschrijving van de uiterlijke kenmerken?
Het programma roept kijkers op mee te werken aan het opsporen van al die getinte criminelen. De allochtonen (volgens mij inmiddels een lelijk woord voor criminele immigranten) zijn relatief vaak in beeld als boeven. Logisch, want ruim 70% van hen maakt deel uit van onze gevangenisbevolking. Terwijl de donkere groep maar een zeer klein deel van de totale bevolking is. Dat zijn niet alleen relatief veel Marokkanen, maar ook relatief veel Antillianen. Een verschijnsel om ons zorgen over te maken.
Maar zoals gebruikelijk wil men ook hierover de waarheid liever niet weten. Meneer Wilders (minder Marokkanen) zou anders zomaar gelijk krijgen. Wilders heeft dat wel, maar krijgt het vanwege de struisvogelpolitiek van anderen voorlopig niet. Van een gerichte aanpak van het probleem is helaas nog steeds geen sprake. En dan heb ik het over criminaliteit in het algemeen.
In Amerika is een soortgelijk verschijnsel gaande. Daar zitten relatief veel zwarten en latino's achter de tralies. Het percentage ligt wat hoger : zo'n 80%. Dus valt het hier erg mee. Vindt men.