woensdag 25 november 2015

Handelbaar

Waarom jij wel?
Sommige hondeneigenaren vinden het nogal vreemd (soms zelfs kinderachtig) dat onze honden niet op de bank en/of stoelen mogen zitten of liggen. En helemaal niet in de slaapkamer mogen komen.
Dat is niet alleen omdat wij ook niet in hun mand gaan zitten of liggen. Het is louter vanwege de zuinigheid op onze spullen en uit oogpunt van hygiƫne. En het is voor de duidelijkheid en het gemak.
Als we met de hond op visite gaan, hoeven we dus niet bang te zijn dat ie uit gewoonte zich daar op de bank of een stoel gaat nestelen. Of in bed kruipt. Minder ergernis en oplettendheid is dan nodig. Eigenlijk net als bij kinderen.
Vaak hoor ik in winkels kinderen schreeuwen en zie ik ze krokodillentranen huilen, omdat ze hun zin willen doordrijven. Ze krijgen normaliter altijd hun zin, maar op dat voor hen merkwaardige moment opeens niet. Waarom niet? Omdat er andere mensen bij zijn. Moeder wil even laten zien dat ze haar kind de baas is. Maar niet heus. Ze reageert erg onzeker en schaamt zich dood, terwijl het kind een en al verbazing uitstraalt en/of over de vloer kronkelt.
Onze kinderen en honden moeten handelbaar zijn. Ook voor en bij anderen. We hanteren een vrij consequente lijn : hier niet en ergens anders dus ook niet. De uitzonderingssituaties maken het al lastig genoeg.