dinsdag 17 november 2015

Genieten van Poetin

Ik hou wel van die recht toe recht aan uitspraken van meneer Poetin. Gewoon recht voor z'n raap! Ik wist trouwens niet dat Poetin zo goed Duits sprak. De interviews zijn vaak erg ongedwongen, behoorlijk ontspannen. Een tijd geleden zag ik Poetin een staalfabriek binnenstappen. De fabriek was door de directie opgegeven omdat de winst in hun ogen niet hoog genoeg was.
Daar sprak hij de directieleden toe. Hij noemde ze kakkerlakken die hun werk slecht hadden gedaan. Hij wees hen erop, dat ruim 1000 gezinnen afhankelijk zijn van de fabriek. En dat vanwege hun egoïsme, onkunde en desinteresse zij geen leven meer zouden hebben. Poetin zei dat de fabriek open zou blijven. Hoe dan ook. Vervolgens moesten de directieleden een contract ondertekenen met hun eigen ontslag. Het was geen propagandastunt. De fabriek draait nog steeds volop. Met een nieuwe directie. "Ik moet zo zijn, zoals het volk van mij verwacht", zei Poetin eerder.
Ik zie Rutte niet snel zoiets doen, terwijl het eigenlijk in veel gevallen wel nodig is. Het is beter dan de incompetente zakkenvullers met bonussen het zinkend schip te zien verlaten.
De oost Europese politiek bevat veel waarheden en een behoorlijke dosis nuchterheid en gezond verstand. Hongarije loopt ver voorop als het gaat om een nuchtere afhandeling van de migrantenstroom. En wat zien we na een paar maanden? Het voorbeeld van de eens verguisde Hongaarse maatregelen vindt nu navolging bij Duitsland, Frankrijk en andere landen : grenzen sluiten en grenscontroles houden.