donderdag 5 november 2015

Op z'n Russisch

Rusland heeft 100.000 ton graan naar Syrië gestuurd. Poetin stuurt ook andere hulpgoederen voor de geteisterde bevolking. De Russen hebben ook tentenkampen ingericht voor de Syrische vluchtelingen, Niet in Rusland, maar in Syrië. Dat lijkt een goede zaak. In elk geval beter dan het bewapenen van allerlei groeperingen, waaronder terreurbewegingen. De vraag is of al deze humanitaire hulp ook daadwerkelijk op de juiste plaats terecht zal komen.
Een aantal landen dat onder invloed van de VS staat, waaronder Turkije, heeft het luchtruim gesloten voor Russische transporttoestellen met hulpgoederen. Tja, dat gebeurt dus ook maar wordt stil gehouden. De VS heeft ook een extra aantal (er wordt gefluisterd 10) jachtvliegtuigen in Turkije gestationeerd. Deze vliegtuigen moeten de Amerikaanse bommenwerpers beschermen. Gezien de deelname van Rusland in Syrië, zou het zomaar kunnen dat Russische en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen met elkaar slaags raken. Misschien sturen de VS aan op een tweede Golf Tonkin conflict, dat toen aanleiding was voor de Vietnam oorlog. Je weet maar nooit.
De Russische aanpak in Syrië is namelijk niet conform de Amerikaanse politiek. En zoals je weet moet de hele wereld doen wat de VS zegt of vindt. Poetin wil Assad helpen, terwijl Obama Assad pootje wil lichten en daarvoor zelfs bepaalde terreurorganisaties van wapens voorziet. Maar als Assad verdreven zal zijn, krijgen diezelfde terreurbewegingen met een heel ander Amerika te maken. Dan zijn het weer ordinaire terroristen, die vernietigd moeten worden. Dat spelletje heeft Amerika al vele malen gespeeld.