vrijdag 6 november 2015

Als ik 18 word

Van zeer dichtbij heb ik ze meegemaakt, tieners die hunkerend uitkeken naar hun 18e verjaardag. Niet vanwege het rijbewijs of  wettelijke zelfstandigheid (geldzaken, zorgverzekering enz.). Nee, de tieners in kwestie hadden over alcohol drinken en blowen! Lekker belangrijk! Het zegt iets over hun ambitieniveau en misschien over slechte voorbeelden en/of het milieu waarin ze verkeren. Zo hoorden wij een keer van een van onze kinderen, dat op een verjaardag geen frisdrank werd geschonken, maar alleen bier 'want we zijn geen watjes', aldus de pappa van de jarige Job. Op dat feestje toeterde de vader van de net 13 jarige ook rond, dat studeren zinloos is en dat je beter kunt gaan werken. Ik heb andere toespraakjes gehoord op verjaardagen.
Helaas is er van die twee tieners weinig goeds terecht gekomen. De een verslaafd aan drugs, de ander aan alcohol en drugs. En uiteraard werkloos. En dan te bedenken dat ze net in de 20 zijn. Er wordt zo vaak gewaarschuwd voor het gebruik van alcohol en drugs en toch....
In het algemeen wordt gesteld dat een kind op z'n 18e volwassen is. Maar dat gaat niet voor alle tieners op. Volwassenheid heeft volgens mij niet zozeer met leeftijd maar meer met intelligentie, milieu / opvoeding en levenservaring te maken.
Er was een tijd dat iemand pas op z'n 21 ste volwassen werd verklaard. Dan mocht ie stemmen. Het vreemde was wel, dat ie vanaf zijn 18e jaar wel in staat werd geacht als militair iemand anders ('de vijand')  dood te schieten. Niet mogen stemmen, maar wel mogen doden. Het gaf te denken.
Ik ken ook gezinnen waar kinderen op hun 18e jaar het ouderlijk uitgezet worden. Wel of niet 'volwassen', wegwezen! Maar ach, niet alle ouders zijn voorzien van empathie en spiritualiteit als het om kinderen gaat. Kinderen zijn voor hen alleen leuk als ze daar tijd voor en zin in hebben.
Zelf keek ik een paar jaar uit naar mijn 18e verjaardag. Ik zou dan lessen mogen nemen voor mijn rijbewijs. Daar stond tegenover dat ik dan ook de leeftijd bereikte, waarop ik moest voldoen aan de militaire dienstplicht.