donderdag 19 november 2015

Een hond heeft ook nadelen

Hannes
Veel mensen smelten al bij het zien van een pup : "Oh, die wil ik!!" Ik kan me niet herinneren, dat wij ook dergelijke momenten hebben gekend. We letten meer op het gedrag van de pup.
Volgend jaar zijn we al zo'n 40 jaar met honden bezig. Niet zomaar, maar op een serieuze manier. Eerst denken dan doen. Aan een hond beginnen vereist meer van ons. Zo'n huisdier is erg afhankelijk van een baas. Het begint met socialiseren. Het beest moet niet alleen in het gezin, maar ook buiten zich naar behoren gedragen. Veel ergernis ontstaat ook, wanneer een hond niet goed opgevoed is. Tja, je moet wel consequent zijn en regels handhaven. Veel mensen beschouwen een hond als een speeltje voor hun kinderen. En als er dan iets fout gaat, wordt de hond daarop aangekeken. En ja, ook een hond heeft soms last van zijn darmen of blaas.
Goede en regelmatige verzorging, op gezette tijden uitlaten en daarbij doen wat nodig is (zoals veel lichaamsbeweging). Gedurende die 40 jaar heb ik ook weleens gezucht : "O ja, de hond." Dat gebeurde als ik moe was en naar bed wilde of wat langer in bed wilde blijven liggen. Of als ik ergens gehaast naartoe wilde. Ook als het koud is, of regent moet de hond tijdig naar buiten. Zelfs in de regen mag Fenna achter de bal aan. Daar heeft ze recht op, vind ik. Dus gaan het regenpak en de laarzen aan en zet ik de zuidwester op mijn kop. Zowel bij de voor- als bij de achterdeur hangt een speciale hondenhanddoek.
Flopje
Ook bij het maken van vakantieplannen wordt de hond betrokken. Tot op heden zijn onze honden bijna altijd meegegaan. Alleen met die ene vliegvakantie (van de zaak) pasten mijn ouders een week op Asco. Vooral mijn vader vond dat leuk. Er zijn ook hondenpensions, maar niet elke hond is daar blij mee. Zelfs als zou men in zo'n pension de hond dagelijks biefstuk te eten geven. Het hangt sterk af van de binding van de hond met de baasjes. Die wordt vaak onderschat.
Ik herinner me een geval waarin een buurvrouw naar het ziekenhuis ging. Ondanks het feit dat haar man en kinderen gewoon thuis waren, at de herdershond al die dagen niet en dronk erg weinig.
Ik zie relatief veel honden die niet of nauwelijks worden uitgelaten of anderszins slecht verzorgd worden. Dat vind ik triest voor het beest. Daar heeft een hond gewoon recht op. Soms vraag ik me af : Dat is toch ook dierenmishandeling?