zondag 22 november 2015

Is groen milieuvriendelijk?

De achterliggende gedachte is volgens mij meer commercieel, dan dat het iets met behoud van ons milieu heeft te maken. Ik lees bijvoorbeeld weinig tot niets over de accu's van die elektrisch aangedreven voertuigen. Vormen die straks als afval geen belasting voor ons milieu? En hoe staat het met het rendement van die motoren? Is dat hoger dan die op gangbare brandstof? Volgens mij niet, afgaande op de enorme ervaringen en legio verbeteringen sinds de komst van de auto. Het lijkt mij dus van niet. Hoe veel meer elektriciteit moet er opgewekt worden, in plaats van de fossiele brandstof?
De accu van Sonja's e-bike gaat hooguit 4 Ć” 5 jaar mee. Dan moet er een nieuwe accu gekocht en een oude gesloopt worden. Maar zo'n simpele fietsaccu kost al gauw ruim 400 euro! Ja, men zegt dat zo'n accu gereviseerd kan worden. Weet je wat dat kost? Bijna net zoveel! Dus dan koop je toch liever een nieuwe dan een opgelapte oude?
Hoe is dat met de accu's van zo'n groene wagen? Wat is zo'n elektrisch aangedreven auto nog waard na 5 jaar? En hoe hoog zijn de 'verwijderingskosten'? Het opladen gebeurt niet direct via het normale net.
Het groene gedoe komt mij als een hype over en niet zozeer als het ei van Columbus voor ons milieu. Het komt mij over als een verschuiving van problemen. Neemt niet weg dat we een keer door onze fossiele brandstof heen zullen zijn. En dan is het goed een alternatief te hebben dankzij water en wind.