dinsdag 24 november 2015

Aansturen op een conflict?

Nog volop Koude Oorlog
Al eerder schreef ik over de spanningen tussen Amerika en zijn bondgenoten en Rusland. Over waartoe het gedoe met gevechtsvliegtuigen van zowel Rusland als Amerika en bondgenoten boven Syriƫ zou kunnen leiden. Turkije heeft een Russische straaljager neergehaald, omdat het volgens dat land in hun luchtruim vloog. De Russische bemanning zou geen gehoor hebben gegeven aan de Turkse waarschuwingen, waarop het Russische gevechtsvliegtuig is neergehaald. Een heel opvallende gebeurtenis, vooral omdat betrokken partijen (Turkije n.b. als bondgenoot van de NAVO) de IS bestrijden.
Ook ik beschouw zo'n daad als een laffe Turkse dolksteek in de Russische rug. Of deed Turkije dat, omdat het land de IS steunt?
Volgens Russische bronnen bevond het toestel zich ruim een kilometer buiten de Turkse zone toen het neergehaald werd. Het bevond zich boven Syrisch grondgebied in internationaal luchtruim. Iets wat zelfs Turkse kranten weten te melden. Rusland heeft bij monde van Poetin aangegeven niet een oorlog te willen tegen de Turken c.q. de NAVO. Wel overweegt hij andere maatregelen tegen de Turken.
Het zal mij niets verbazen als dit weer zo'n akkefietje is, om Rusland zwart te maken en wellicht als excuus te gebruiken om acties tegen Rusland te beginnen. Ook de Turken laten zich door de Amerikanen (na de aanslagen in Parijs opeens wel voor een gezamenlijke strijd tegen IS)  meeslepen naar een conflict tussen Amerika en Rusland. Het lijkt verdorie wel alsof de Republikeinen nog steeds aan de macht zijn. Of wordt ook de Turkse kebab niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend? We zijn 50 jaar verder, maar deze song is nog steeds actueel (helaas) :