maandag 16 november 2015

O jee, wij zijn in oorlog!

Volgens meneer Rutte zijn we in oorlog geraakt. Niet met de islam maar met de islam-itische staat. Of beter : de islam-itische extremisten. Of nog beter : de mensen die een levensbedreigende draai geven aan de teksten uit de Koran. O nee, niet met die laatste groep, want dat zijn haatpredikers. Met hen zijn we niet in oorlog. Islamitische haatpredikers zijn in ons land net als de eerste sneeuwvlokken : als ze eraan komen, breekt er paniek uit. Het moet dus zijn : oorlog met mensen die uitvoering geven aan de islamitische haatprediking. Niet alle islamieten zijn terroristen, zegt men. Mijn (retorische) vraag : Zijn alle terroristen islamieten?
Voorheen was het Al Qaida (ten tijde van de Russische interventie in Afghanistan flink gefinancierd door nota bene rijke Amerikanen!) en nu dus IS of Isis. Een naamswijziging die niet via de Kamer van Koophandel is gegaan. Strikt genomen gaan we dus tegen de Amerikanen (ook al zijn het maar een tiental) vechten. Het oorlogsgebied zou dan Park Avenue 740 moeten worden. Rusland heeft voorgesteld IS op de terreurlijst van de VN te plaatsen, maar Amerika is daar tegen en sprak z'n veto uit.
Heeft meneer Assad inmiddels zijn goedkeuring gegeven aan onze bombardementen? We zijn daar zomaar bommen gaan gooien. Nou ja, zomaar. Omdat Amerika dat ons opdroeg. Ik weet niets van een Syrisch verzoek aan de Navo noch aan ons land. Met Rusland en Assad ligt het even anders. Die zijn samen met de Chinezen vrienden. Vanwege het voortschrijdend inzicht zegt een aantal VVD mensen nu, dat het voor de wereldvrede beter is om Assad te laten zitten. We hebben immers het uiteenvallen van Joegoslavië en de toestanden in Irak en Libië al meegemaakt? Maar ja, het zich beschaafd noemend westen wil niet praten met Assad en liever ook niet met Poetin. Met de Chinezen ligt dat anders. We kunnen niet meer zonder de Chinees.
Hoe zit het eigenlijk met zo'n oorlogsverklaring? Kan Rutte zoiets na een nachtje slecht slapen zomaar roepen? Moet daar niet eerst over gesproken worden met onze Volksvertegenwoordiging? Een oorlog, dat is nogal wat. In Saoedi Arabië  heeft de koning een definitie van terroristen uitgevaardigd : "Atheïsten, vredevolle manifestanten en buitenlandse strijders worden voortaan over dezelfde kam geschoren. Elke atheïstische gedachte die de fundamenten van de islam in vraag stelt, valt onder terrorisme."
Onder atheïsme vallen volgens de koning alle andere geloven. Wel vervelend dat daar het woord islam weer in voorkomt en dat dit geluid uit het religieuze centrum van de islam komt. Hoe gaat men daar nu weer een draai aan geven, zodat het wat gewoontjes lijkt? En is Obama dan geen atheïst? Of valt hij en Amerika onder de uitzonderingen die deze  regel bevestigen?

In plaats van oorlogvoeren zou men ook een internationale denktank of task force kunnen formeren, die een antwoord moet geven op de vraag waarom er zoveel weerstand is tegen de westerse cultuur. Lijkt mij zinvoller. Volgens mij wil iedereen in vrede leven.