woensdag 11 november 2015

Aanvullende info


de oude school
Onlangs kwam ik in contact met iemand, die familie is van een voormalig onderwijzer van mij. Haar vader, meneer Van Schaardenburg, was namelijk een jaar lang leraar van mij en mijn broer Joop op de lagere school. Ze kwam zijn naam tegen op mijn blog en nam contact met mij op. Ze schreef mij een uitgebreid verhaal over haar vader en de tijd gedurende welke hij lesgaf aan de lagere school aan de Kastanjelaan eind jaren 50, begin jaren 60.
De beste man is helaas op jonge leeftijd overleden. Maar, hij heeft een aantal dagboeken nagelaten. Uit een van die dagboeken kreeg ik wat aanvullende informatie over ons. Zo leerde ik dat hij op donderdag 9 april 1959 een aantekening had gemaakt over mijn broer Joop. Joop wilde zich laten schrappen van de lijst voor aanvullende opleiding. Toen ik dat las, schoot me direct de reden te binnen : Joop had een paar keer geklaagd, dat hij zoveel extra huiswerk kreeg. Nu weet ik dus dat de oorzaak gezocht moest worden in de groep waarin hij zat. Die groep bestond uit leerlingen die naar de HBS zouden gaan. Ja, mijn broer kon erg goed leren, maar had er net als ik niet altijd evenveel zin in. Prachtig!
Van het huisbezoek van die leraar herinner me ik alleen zijn komst. Wanneer dat was, wist ik dus niet. Nu weet ik, dankzij dat dagboekje, dat het op woensdag 30 maart 1960 is geweest. Mooi hè? Ik ben er erg blij mee. Weer wat gaatjes gevuld. Op haar beurt wilde ze weten, hoe andere leerlingen van hem uit die periode over hem dachten. Ik heb die vraag hier en daar uitgezet bij voormalig klasgenoten. Het resultaat was een eenduidig beeld : een sympathieke, opgewekte man die vertrouwen gaf.
Op haar verzoek heb ik ook een indeling geregeld van een appartement aan de B.G. Cortslaan, waar hij woonde. Dat vond ik zelf trouwens ook interessant. Ik herinnerde me van bezoekjes aan mevrouw Ans Stegeman en mw. Cecilia Hof, dat ik vanaf de keuken via een badkamer met een granieten lavet in de woonkamer terechtkwam. Dankzij een van de voormalige bewoners, bleek ook die herinnering te kloppen.
Als ik het toch over herinneringen heb : op Curaçao nam Joop een aantal keren deel aan schaakwedstrijden. En ook daar was ie best goed in, getuige een uitslag in de krant van 1963.