woensdag 30 juli 2014

Maximaal 5 per klant!

maar max. 5 per klant
We waren toch in de buurt, dus even de Botter ingereden om naar de toko te gaan. Sonja wilde gelijk gebruikmaken van een aanbieding bij de Plus markt. Je weet wel, die super met al die vrolijke reclamespots. Het ging om een aanbieding van koffiepads. Enfin, dus wij de kar volgooien met zakken. Voor alle zekerheid las ik nog even de piepkleine letters onder de prijskaart op het schap. Daar stond : Maximaal 5 zakken per klant. Ik zei tegen Sonja : "Dan ben ik ook een klant met vijf zakken".
Bij de kassa aangekomen, zei de medewerkster op een wat bijtende toon : "U mag er maar vijf kopen per klant!" Ik dacht : "O gut, ik ben weer in Lelystad, in winkels waar chagrijnige medewerkers werken." Sonja antwoordde rustig met : "We zijn met z'n tweetjes, mag dat niet?", maar dat maakte volgens de kassière niets uit. "U hoort bij elkaar, dus bent u één klant", hield ze voet bij stuk. Ze vroeg vooraf niet eens naar een samenlevingscontract of trouwboekje.  Ik zei : "Geef mij maar vijf zakken dan kom ik zo terug." Ze keek wat chagrijnig naar mij en rekende toch maar tien zakken af. We hoefden na de transactie niet onze vinger in een pot Plus-inkt te dopen. We kregen ook geen Plus-stempel met datum op ons voorhoofd.
Ik kan me voorstellen dat de medewerkster ons even moest attenderen op de kleine letters. Maar dat kan ook op een klantvriendelijke manier.
En dan dat gedoe van maximaal zoveel per klant. Ik zie die voorwaarden geregeld. Ik kan op een dag drie keer langskomen, dan is het goed. Maar in één keer zoveel kopen mag niet. Supermarkt-bureaucratie. En waar gaat het uiteindelijk om? Juist : verkopen, omzet maken. Oké, en klanten lokken. Om ze vervolgens chagrijnig te woord te staan?