donderdag 10 juli 2014

Appel in de plukhaar!


Ingezonden n.a.v. Oost Europese plukkers

Nóg een appel-spelletje, waarbij snelheid geboden was; snel om wél mee te doen en nóg sneller om níét meer mee te willen doen.
ik ben benieuwd of iemand anders zich dat spelletje ook nog kan herinneren want ik weet n.l. niet eens zeker of het algemeen bekend was of een zelfbedachte grap van een van de schoolkinderen.
Het ging als volgt: iemand op het schoolplein stak zijn hand omhoog, met daarin een mooie, grote appel, en schreeuwde dan: ,,appel in de plukhaar!!!". Vervolgens werd de appel zo ver mogelijk over het schoolplein weggerold en iedereen mocht hem pakken. Een kluitje jongens en meisjes renden dan achter de appel aan en rollebolden even later over de grond. Het was de bedoeling met de appel terug te komen bij de gooier en als je dat haalde was de appel voor jou. Maar, .......zodra je de appel in je bezit had mochten de andere kinderen aan je haren trekken (plukken) totdat jij hem losliet en weer van je af gooide. Soms vlogen echt de plukken haar in de rondte en zat menig kind na het speelkwartier een beetje ‘appelig’, met een pijnlijk hoofd in de klas. "The winner takes it all" en deze zette grijnzend zijn/haar tanden in de heerlijke appel nadat deze eerst was afgeveegd aan een broekspijp of rokje. Hier was dus óók gevochten; om maar één appel. Maar er was ook een vredelievender manier om daar aan te komen.