vrijdag 11 juli 2014

Een elektrische fiets


Ze noemen zo'n fiets ook wel een fiets met trapondersteuning. Sonja heeft er ook een. Het is haar derde elektrische fiets, een Gazelle. Ze is door eerdere ervaringen bij de Gazelle uitgekomen. Ze heeft al bijna 10.000 km op de teller staan.
De eerste kwam bij een bouwmarkt vandaan. Ze was benieuwd naar het effect. Ze zocht een vervoermiddel dat haar ondersteunde bij het trappen. Ze kan niet veel kracht zetten vanwege reuma. Maar ze wil wel nog steeds in beweging blijven. Ze fietst vaak zonder ondersteuning.
De bouwmarktfiets leerde haar dat fietsen zonder ondersteuning erg zwaar was. De accu had een beperkte radius. Na ruim twee jaar ging ze een stapje hoger. Het werd een duurdere fiets van een Duitse fabrikant. Daar heeft ze meer plezier van gehad, maar de beperkte radius bleef. Het was wel zo, dat het motortje kapot ging. Maar die werd onder garantie thuis(!) vervangen. Toen we na weer een aantal jaren van intensief gebruik, naar een ander op zoek gingen, kwamen we bij de Gazelle terecht. Die kende naast de al bestaande voordelen ook nog verschillende soorten accu's. Van licht tot zwaar. Het toeval wilde dat ze in diezelfde periode voor haar verjaardag van de kids een nieuwe elektrische fiets kreeg! En nota bene een ...... Gazelle. Die fiets heeft inmiddels zo'n 10.000 km op de teller. Zelf fiets ik nog normaal (wat heet). Soms leen ik de Gazelle. Ik vind die fiets zonder ondersteuning relatief zwaar trappen. Hij heeft zeven versnellingen, maar dat scheelt niet bij het trappen. Het blijft voor mij stampen op de pedalen. Niet echt geschikt voor iemand die bij voorkeur gewoon wil trappen en in voorkomende gevallen (brug op, wind tegen, Fenna of boodschappen mee enz.) trapondersteuning wil gebruiken. Zelf heb ik nu ook een rek op mijn fiets en we hebben een grotere mand gekocht voor Fenna. Dus Fenna gaat met mij mee. Dat scheelt enorm voor de belasting van Sonja's polsen. Ze heeft een keer op mijn fiets gereden en was verbaasd over het lichte trappen. Zijn er elektrische fietsen op de markt, die en licht trappen en een goede trapondersteuning geven? Zo ja, wil de ware fiets dan nu voorrijden, a.u.b.