dinsdag 22 juli 2014

Is oud worden leuk?

Eerlijk gezegd : nee, niet leuk. Niet zo zeer vanwege de kwaaltjes, maar vanwege het feit hoe jongeren op ouderen reageren. Mijn generatie is opgevoed met de wijsheid , dat we respect voor ouderen moeten hebben. Al was het alleen maar vanwege het leeftijdsverschil, hun uitgebreidere kennis en ervaring. Dat respect is zo goed als verdwenen. Ouderen (40+) worden uit het arbeidsproces geweerd vanwege de leeftijd. In bepaalde verzorgingstehuizen worden ze als vuil behandeld en als je na gedane arbeid van het pensioen wilt genieten, word je dat niet in dank afgenomen door de jaloerse jeugd. Een crimineel is in dit land beter af. Maar er is nog hoop. Wellicht pas voor de volgende generaties, dat wel.
In Duitsland, bij BMW, doet men een project om de oudere werknemers tot aan hun pensioen optimaal te kunnen laten presteren. Het uitgangspunt van BMW is dat de ouderen erg veel kennis en ervaring hebben. Ze vormen samen een enorm kapitaal, dat door investeringen in de loop der jaren is opgebouwd. Hen wegsturen of laten vertrekken betekent een forse aderlating. Dus worden ze ingezet om jongere werknemers hun kennis en ervaring bij te brengen. Oudere werknemers mogen van BMW lekker een tukkie doen, sporten, fysio krijgen enz. in de baas zijn tijd.Een nieuwe visie?
Eigenlijk is het een eeuwenoud concept, dat bij veel woongemeenschappen in andere culturen gehanteerd wordt. Maar in onze moderne maatschappij, waar het 'wij' plaats heeft moeten maken voor het 'ik' in combinatie met een zekere minachting voor de rest, is geen plek meer voor de oudere. Voor ouderen jammer, voor de jongere triest en vooral kortzichtig. Het wiel telkens opnieuw uitvinden schijnt bij de jonge generaties nogal aantrekkelijk te zijn.