donderdag 10 juli 2014

Appels eten zonder haaruitval

Ingezonden n.a.v. Oost Europese plukkers

Als onze moeder aan het koken was op het fornuis in de keuken, en de oven was ook flink warm, zetten wij een paar grote appels op de bakplaat in de oven en sloten de deur. Na een uurtje buiten spelen waren de appels gepoft, a.h.w. gekookt, maar het was geen appelmoes in de schil want ze waren nog vrij stevig. Ze waren natuurlijk gloeiend heet, en je brandde je mond eraan als je meteen begon te knagen, maar al gauw daarna begon dan de smulpartij. Met een beetje bruine suiker erop; héééérlijk! Het smaakte een beetje naar een appeltaart van nu. Zo’n grote appel vulde je maag nogal en moeder riep daarom vaak vooraf: ,,eten jullie straks ook wél je bordje leeg...?!”. Zo niet?, dan had ze een appeltje met ons te schillen want ze was soms heel streng maar bij het naar bed gaan streek ze ons weer liefdevol door de haren. Gelukkig waren die er deze keer niet uitgeplukt.

Fan-tilator