donderdag 10 juli 2014

Help, wegpiraten!

Onder de kerk
Vanavond hoorde ik eerst een motorfiets met een behoorlijke snelheid door de straat rijden. In de verte klonk de sirene van een politieauto. Ja hoor, de auto met blauwe zwaailichten reed ook met een flinke vaart de straat in. Een paar huizen verderop stopte de auto en stapten twee zomers geklede agenten uit. Ze gingen met de coureur die daar woont even een gesprekje aan. Dat zal ongetwijfeld begonnen zijn met de tekst : "Goeden avond, meneer. De reden dat wij u aanspreken is uw rijgedrag." Meneer de motorrijder mocht vervolgens instappen en een eindje meerijden in een heuse politieauto. Er zal ongetwijfeld ook een bonnetje uitgeschreven worden. Een soort tegoedbon, maar dan net even anders.
In een stadje aan de IJssel maakte ik ook iets dergelijks mee. Een paar keer zelfs. Vlak bij het centrum bevindt zich een druk kruispunt. Verkeerslichten regelen daar een veilige afhandeling van het verkeer. Het is een vijftig kilometer gebied met een stuk waar men maximaal 30 mag.
Het gebeurde een paar keer, dat een verkeerslicht van dat kruispunt op groen sprong en er vervolgens een motorfiets hoog in de toeren, met jankend geluid en snel opschakelend wegscheurde.  Tja, dan vraag ik me soms af : zijn ze helemaal gek geworden of zo?