vrijdag 4 juli 2014

Beroepsdeformatie -3-

"...Beroepsdeformatie is het vertonen van blikvernauwing ten gevolge van het beroep dat men uitoefent, ook buiten de professionele context...", aldus een encyclopedie. En ja, ik heb er ook last van. Vanwege mijn voormalig beroep, ben ik nog steeds wars van een chaotische werkwijze, een ontbrekende of slechte voorbereiding en nutteloze activiteiten. Wat de laatste betreffen bedoel ik dingen doen, die niets bijdragen om het einddoel te bereiken. Het komt allemaal nogal klinisch en zakelijk over. En dat is zo.
Maar : "elk nadeel hep z'n voordeel." Zo ben ik dus een kei in het aanbrengen van orde in de chaos, het voorbereiden van bijvoorbeeld een vakantie of verhuizing en het voorkomen van verspillen van geld en energie. Haha!
Aan de andere kant ben ik soms ook wel erfelijk belast. Belast met de erfenis van mijn opleiding en werk. Als ik een bedrijf binnenkom kijk ik onbewust of men nog zaken zou kunnen verbeteren. Een automatische quick scan dus. Zo gaat dat. Maar anders dan tijdens mijn loopbaan, geef ik geen ongevraagd advies meer.