vrijdag 4 juli 2014

Loslopende honden

Fenna loopt geregeld los. Ze luistert goed en valt geen andere honden lastig. Komt bij dat ze erg vriendelijk is. Zowel tegen mensen als andere honden. Vaak gaat ze keurig voor iemand zitten ten teken dat ze aangehaald wil worden. Dat leren we onze honden aan, om te voorkomen dat ze enthousiast tegen mensen opspringen. Meestal zijn de reacties dezelfde : "Wat ben jij een lieve hond!" En vervolgens krijgt ze waar ze om vraagt : een aai over haar kop.
Fenna is niet de enige hond die hier losloopt waar het toegestaan is. Er zijn meer loslopende honden, die nauwelijks voor problemen zorgen. Vaak passeren ze elkaar zonder naar elkaar om te kijken of te besnuffelen. Helaas zijn er een paar honden, die nogal dominant zijn. Ze benaderen andere honden in een gemoedstoestand, waar menige andere hond en eigenaar de dupe van worden. Als de 'normale' hond niet snel genoeg onderdanig gedrag vertoont, krijgt ie een knauw. Soms loopt het uit op een vechtpartij.
Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom honden die dat soort gedrag vertonen, los mogen lopen. Ik bedoel, je valt er toch andere honden en eigenaren mee lastig. Soms hoor ik een eigenaar van zo'n opdringerige hond iets zeggen over 'hondengedrag'. Maar ja, dat is poepen ook. Ook daarmee willen anderen niet lastiggevallen worden.