dinsdag 29 juli 2014

Een luifel maken

In het verleden heb ik eens een serre gemaakt. Op zolder heb ik vier kozijnen gemaakt met ouderwetse houtverbindingen. Twee zijwanden en de voorzijde uit twee delen. Na montage tegen het huis (iedereen zei : jeetje, wat snel!), heb ik hem afgewerkt.
Nu overweeg ik een luifel te maken tegen de zuidkant van de woning. Tijdens mijn afscheidstournee door Haven stuitte ik op een heel goed idee van ene Ronald C. Het bouwwerk hield het tussen een serre en een luifel. Voor het dak was zeildoek gebruikt, dat eenvoudig dicht en open getrokken kan worden. "Aha, dat zocht ik!", dacht ik toen gelijk. Bedankt Ronald!
Ons doel met de luifel is tweeledig : schaduw en droog zitten als het zomers regent. Als randvoorwaarden gelden : na de zomermaanden moet het dak eraf kunnen en het geheel moet niet iets hebben van een voortent.
Tot nu toe is de conceptoplossing een pergola (idee van Sonja) op 2,50 meter afstand van de muur over de hele breedte van de woning. Omdat de dakgoot op zo'n 2.40m hoog zit, wil ik onder de goot een peesrails (nee, geen speciale tramverbinding over de Wallen, maar een aluminium strip waar een peeskoord doorheen getrokken kan worden) monteren. Er zijn al mensen terug van vakantie die van bepaalde kampeerspullen af willen. Zo ook een meneer, die een rechthoekige luifel (met peeskoord) van 6 x 2,40 meter aanbood voor zeer weinig. Hij had de luifel te groot gekocht voor zijn caravan, maar precies op maat voor ons plan.  Opgevouwen is de luifel 60x40 cm. Dus die kunnen we na de zomer gemakkelijk kwijt.
De luifel kan ik door de peesrail trekken en aan de voorzijde aan de pergola bevestigen. Klaar is Willem. Ik laat het plan nog even sudderen, want voor je het weet ben ik weer iets vergeten.