donderdag 31 juli 2014

Dom kijken en goed luisteren

Zo heb ik ook veel geleerd. Vooral het dom kijken ging mij erg gemakkelijk af. Ik moest er gisteren even aan denken tijdens het tv programma Bouwval gezocht. Het ging om een jong stel met kinderen, dat in Frankrijk was neer gestreken om daar een nieuw leven op te bouwen.
Ze hadden in het dorp een krot gekocht voor 900 euro. Toen ik het bouwval zag, zei ik : "In zo'n staat van onderhoud koop je eigenlijk alleen maar de grond." Of wel : platgooien en iets nieuws bouwen.
Maar de nieuwbakken eigenaar zag het al helemaal zitten. Voor een paar grijpstuivers (15.000 euro) zou hij het pandje met wat vrienden opknappen. Echt een bouwplan was er niet. "Gewoon doen en dan zien we wel", was het credo. Volgens de aanwezige bouwkundige zou het eerder een ton kosten. De optimist ging aan de slag en het zag er naar uit dat ie gelijk zou krijgen. Alleen..... wat was die man aan het prutsen zeg! Veel balken niet netjes verstek- en/of afgezaagd, zodat ze niet mooi aansloten op andere. Veel gaten volgegooid met pur en/of kit ('maakt niet uit hoe het zit, we hebben nog altijd pur en kit'). Uiteinden van balken niet met menie behandeld tegen houtrot enz. Zaken die mij als amateur dhz'er direct opvielen. Kortom, erg slordig allemaal. Toen de bouwkundige tijdens een bezoekje de tekortkomingen ter sprake bracht, werd de enthousiasteling boos : "Doe die camera uit! Ik ben er klaar mee!" En vervolgens liep hij weg. Jammer, want hij had nog veel kunnen leren. Gewoon door dom te kijken en goed te luisteren.
Uiteindelijk was hij veel meer geld en tijd kwijt dan hij had gedacht. Het gerenoveerde pand werd getaxeerd op zo'n 30.000 euro, als alles klaar zou zijn. Op zich niet verkeerd. Maar dat kwam omdat de taxateurs niet achter de schermen meegekeken hadden.