zondag 6 juli 2014

Even in Lemmer


Lemmer
Quasi oud = retro
We zaten knap in de Matrix, toen de zon doorbrak. Halverwege de thuisreis vanuit Harlingen, hebben we Lemmer bezocht. Onderweg scheen nog steeds de zon. In de periode dat we vaak vlakbij  Kuinre verbleven (we hadden een jaarplaats op een boerencamping in de buurt), bezochten we die badplaats geregeld. Als ik de motor mee had, dan uiteraard op twee wielen. We reden dan parallel aan de A6 over de Hopweg langs bebost gebied.
Lemmer is een mooi Fries stadje aan het IJsselmeer. Het trekt erg veel toeristen, waaronder veel Duitse watersportliefhebbers. Niet alleen om te zeilen of te varen, maar ook om aan het strand de tijd door te brengen.  We wandelden langs een groot aantal motoren, dat geparkeerd stond voor een horecaonderneming. De berijders vierden een bruiloft.
We waren koud en nog wat nat de auto uit, of het begon weer te regenen! Niet getreurd, een mooi moment om even een kop thee te gaan drinken. Terwijl Sonja de thee bestelde, kwam een Duits echtpaar met een grote, zwarte hond aangelopen. De man en hond namen naast mij en Fenna plaats. Beide honden gedroegen zich weliswaar rustig, maar ik maakte de Duitser toch maar even attent op de aanwezigheid van Fenna. Ze zat onder de tafel en liet haar neus informatie verzamelen. Meneer stelde mij gerust. Zijn hond is erg rustig. Omdat hij een oude kop had, ik bedoel de Duitse hond, vroeg de Duitser naar de leeftijd van het beest. Hij bleek pas 7 jaar, maar had nogal wat meegemaakt. Hij had hem als zwerfhond in Spanje leren kennen en hem vervolgens meegenomen. Het beest leek op een herder, maar was een Spaanse bastaard.
'Zo, die heeft een ouwe kop!'
Na de thee werd het zowaar droog. We wandelden rond de haven, waar veel dure schepen afgemeerd waren. Toen klonk het zware, indringende geluid van motoren. Een hele stoet kwam voorbij met het bruidspaar op motor met zijspan. Ik kwam in de gelegenheid weer een een Duits motorblad te kopen. Ook een voordeel van de aanwezigheid van zoveel Duitse toeristen. Op het Motorrad magazine stond een prijs vermeld van ruim elf euro! Een foutje van de Primera-winkel, werd mij verteld. Dus betaalde ik de bijna 6 euro, die op het blad zelf vermeld stond. Ik lees dat blad al sinds midden jaren 60. Toen ging het nog erg veel over Horex, Adler, BMW en MZ. Ik herinner me nog een test waarin de nieuwe Honda 4 door een BMW werd verslagen! In de test droop het verboden "Deutschland, Deutschland über alles" er van alle kanten af.
Maar ja, in die tijd zag je ook geen Duitser die in een Franse auto rond reed.
Met mijn Duitse buit stapten we weer in om het laatste deel van de thuisreis af te ronden. In Dronten hebben we ook nog even de tank volgegooid. Op speeldagen van Oranje geeft een bepaalde brandstofleverancier hier in de polder 5 cent per liter extra korting. En zoals gewoonlijk was het heel erg druk.