zondag 13 juli 2014

Even pissen

Excusez le mot, maar zo heet dat in de volksmond. Ook ik maak soms gebruik van openbare toiletten. Er zijn erbij die heel schoon ogen en fris ruiken. Zoals bij bepaalde Hema vestigingen. In Harlingen trof ik ook zo'n mobiel toiletgebouw, dat er zeer schoon bij stond. Na elk bezoek, ging de beheerder met een emmertje en doekje en met handschoentjes aan even naar binnen.
Mijn voorzichtigheid begint met de entree. Ik doe de deur open zonder mijn handen te gebruiken. Het doorspoelen doe ik of met een elleboog of met een tissue.
Het lastigste blijft toch het handen wassen. Wat dat betreft heb ik op dat soort toiletten toch wel last van smetvrees. Ik blijf het raar en onhygiënisch vinden mannen te zien weglopen zonder de handen te wassen. Ze zitten wel met die urine-handen aan de deurknop. Mijn eigen handen veeg ik af aan een zelf meegenomen papieren tissue. Die heb ik altijd bij me. Als ik weer naar buiten ga, pak ik de deurknop beet met zo'n tissue. En anders gebruik ik mijn elleboog. Als het even kan maak ik gebruik van een urinoir. Een gewone pot vind ik vaak te vies. De kleine ruimte waar dat ding in staat is ook vaak niet bepaald uitnodigend om naar je eigen gezeik te gaan luisteren. En ja, als er in zo'n urinoir een vliegje afgebeeld is, dan mik ik daar steevast op.
In de regel zit ik. Dat is niet alleen om tegemoet te komen aan de wens van het andere geslacht in huis, maar ook om gespetter te voorkomen. De boel moet gewoon zo schoon als mogelijk blijven. Ik vind het toilet een visitekaartje van de woning, camping, benzinestation en/of winkel.