vrijdag 4 juli 2014

Geef Lelystad terug aan de zee

Aanleg havenkom Bataviahaven
Een of andere dj (dom joch?) heeft een actie opgezet om Lelystad op te heffen. "Geef Lelystad terug aan de zee!" luidt zijn actie. Als reden geeft deze dj op dat het niets geworden is met de stad.
De slogan klopt voor geen meter, want die had moeten zijn : "Geef Lelystad terug aan het IJsselmeer." Maar ach,  je weet hoe ik over het hedendaags opleidingsniveau denk. Is het inderdaad niets geworden met Lelystad? Daar ben ik het niet mee eens. De stad doet het wat mij betreft aanzienlijk beter dan het benauwde, kille, criminele Almere. Maar zelfs die stad hoeft van mij niet onder water gezet te worden.
Lelystad worstelt m.i. met het probleem, dat de stad door de jaren heen de bestuurders ontgroeid is. Als ik voor het onderhoud van mijn woning net zo lang moest nadenken, wikken en wegen als men hier over de ontwikkeling van de stad doet, dan was mijn huis inmiddels onbewoonbaar verklaard. Er gaat relatief veel geld naar het voortraject (adviseurs en dergelijke), maar resultaten?
Ik herken soms ook Almeerse trekjes : niet echt helemaal goed doordacht en halfbakken uitgevoerd.
Men wil bij voorbeeld het kustgebied verder ontwikkelen. Nou ja, verder. Er is een havenkom aangelegd en een groot appartementengebouw neergezet. Een wat vreemd geheel.
Laatst las ik over het aantrekken van cruiseschepen. Maar wie de situatie aan de kust kent, weet dat het bereiken van het centrum van de stad een crime is. Ook daar wordt telkens weer over gesproken. En als men gemakkelijk en comfortabel in de stad zou kunnen komen, wat treft men daar dan aan? Een saai centrum met veel leegstand en zwerfvuil. Kortom, er is nog een hoop te doen. Nu nog bestuurders die voldoende competent zijn om Lelystad flinke duw voorwaarts te geven.