De generatie die zich quasi druk maakt over het klimaat, zorgt voor een toename van zwerfafval. Ik heb het over de scholieren hier. Maar zij zijn niet de enige. Volwassenen doen even hard mee.
Vanmorgen zag ik bij een container een aantal zakken met afval staan. Ze waren propvol en pasten zodoende niet in de bak. Dus worden de zakken naast de container achtergelaten. Een andere inwoner ziet de zakken staan en denkt : "De container is vol". Hij zet zijn afval dat wel in de bak past ernaast.
Bij een andere container zagen Fenna en ik een meneer met twee zakken afval wat bedenkelijk naar de grond te staren. Daar had iemand een grote asbak geleegd. Gewoon op straat. Meneer vroeg zich af wat mensen die dit doen qua denkpatronen in hun hoofd hebben. Ik moest er wat om lachen, want zo denk ik dus ook vaak : wat bezielt zo'n mens? Ze geven hun kinderen, als ze die hebben, ook een verkeerd voorbeeld.
Als anderen de boel opruimen, geeft dat de daders het idee, dat het zo werkt. Ze blijven dan gemakzuchtig.
Sprekend over kinderen, het begint natuurlijk thuis. Daar leer je kinderen opruimen. Na het spelen het speelgoed opruimen. Ook als er tussentijds van spelletjes veranderd wordt : eerst het vorige opruimen. Ik denk soms : "Zeg mij wie uw kinderen zijn, dan zeg ik wie u bent." Kinderen laten gemakkelijk zien wat ze thuis gewend zijn. Van opruimen hebben de meesten nooit gehoord. "Dat hoeft niet van mijn moeder", hoorde ik eens zo'n kind beteuterd zeggen. Tja, daarmee wordt het echt niet beter met ons milieu. Eerder slechter. Weer een generatie viespeuken.
Volwassenen die zo hun afval lozen, geven blijk van een bepaalde mentaliteit. Ik noem ze aso's.
Normaal ga ik even terug om de boel alsnog op te ruimen. Maar dit keer had ik geen zin. Ik kon trouwens niet direct onze milieupas vinden. Die gebruiken we geregeld om het afval op gepaste wijze af te voeren. Hij zal we ergens in een jaszak of tasje zitten.