zondag 3 oktober 2021

Volgens de voorschriften

Een krant kopt met de stelling : "Een hoofddoek voor agenten? Je weigert ook geen arts met een hoofddoek?" Ik vind het een kromme vergelijking. De politie, het leger, ziekenhuizen en dergelijke hebben nu eenmaal voorschriften voor wat betreft de kleding. Pas als die voorschriften andere 'hoofddeksels' toestaan, dan is het in orde. Daar gaat het gewone publiek niet over. Maar als iemand van z'n fiets gevallen is, ga ik niet eerst ergens een witte jas scoren alvorens hulp te bieden.
Dus als een militair liever een hoofddoekje draagt dan een helm, dan mag dat van mij. Het is niet mijn hoofd, al vinden veel coronavolgers van wel. Maar misschien wordt zo'n hoofddoekje onder een helm gedragen. Mag ook van mij. Zou een chirurg tijdens een operatie een hoofddoekje dragen? Als het een steriel hoofddoekje is misschien wel. Maar ook in die ruimte gelden voorschriften. Dus ja, ook al ben ik geen brandweerman met pak en helm, een beginnende brand zal ik zeker proberen te blussen. Maar of dat met mijn outfit te maken heeft? Nee, wel met mijn inborst. Dus zo'n krant kraamt maar wat, om mensen tegen elkaar op te jutten.
Regels zijn soms erg strijdig. Ik mag een kind wel spontaan redden om een ongeval met ernstige gevolgen te voorkomen. Voor op een kind passen, moet ik eerst papieren laten zien. Ook al heb je je eigen kinderen fatsoenlijk opgevoed en op de kleinkinderen gepast. Maar misschien verandert dat ook nog wel. Dan mag ik pas iemand van de verdrinkingsdood redden als ik eerst mijn zwemdiploma heb laten zien. De wereld wordt immers alsmaar gekker.