maandag 25 oktober 2021

Energiecrisis

Interessant om te zien hoe de EU zijn eigen mislukte energie- /klimaatbeleid (Timmermans) probeert af te wentelen op Rusland. Poetin vroeg zich onlangs af hoe de EU aan energie denkt te kunnen komen : "Atoomenergie wil men niet, steenkool wil men niet, ons gas (Nord Stream 2) wil men ook niet (Gazprom heeft zich altijd aan de afspraken gehouden!). Hout misschien? De grote bossen liggen ook in Rusland."
Ik moest even lachen om Poetins opmerking over hout. Ja, ja, de EU wijst nu naar Rusland als enige redder in de nood en vindt nu dat Rusland de EU chanteert. Daar gaan ze weer. Het is ook nooit goed. Maar ze heeft in voorgaande jaren Rusland constant geboycot, met het vingertje naar Poetin gewezen en doet het nu ook weer. Poetin vindt dat er gewoon onderhandelt moet worden voor de levering van extra gas aan Europa. Gelijk heeft ie. De contracten met Gazprom worden strikt nageleefd door de Russen. Of wordt het Russisch gas nu een aanleiding tot een oorlog? Tot voor kort waren het de oliebronnen. Maar sinds Amerika zelf olie is gaan produceren is die bron van menige oorlog zo goed als verdwenen.
De EU moet in Europa politiek gezien veel meer de zon laten schijnen.  Dan gaat het in het oosten dagen en zal het licht overal schijnen. Dat zou de energiecrisis en heel Europa ten goede komen.