dinsdag 26 oktober 2021

Piepend geluid

"De auto maakte vandaag een piepend geluid toen ik rond de 100 km/ uur reed", vertelde Sonja gisteren. Ze was zo slim om de stuurinrichting (stuur trilde niet en de auto trok niet naar links of rechts) te controleren en te letten op de snelheid. Het geluid deed zich voor bij een snelheid van zo'n 100 km / uur. Vanmorgen heb ik de Atoz maar even gecontroleerd. Hij stond wel op een plek geparkeerd waar het opletten geblazen was. Er was een rioolput ter hoogte van het portier. Ik zag de sleutels daar al in verdwijnen.
Een blik onder de motorkap leverde niets op. Geen dood piepbeest of bloedspatten. De riemen waren nog mooi strak gespannen. Ik zag op een sticker aan de binnenkant van de kap, dat ze in 2019 vervangen zijn.
Als eerste besloot ik naar de loods te rijden. Om daar met de grote garagekrik de auto te liften, zodat ik de wielen kon controleren op speling en/of schade aan de banden. Wat denk je? Onderweg hoorde ik op de radio van NPO weer zo'n vervelende presentator, die iemand die bezwaren heeft tegen vaccinatie niet liet uitpraten. Het was een ordinaire discussie waarin de gast telkens werd afgekapt. Wat nou leuk was, dat even later Marion Koopmans aan de lijn was. Wat denk je? Ze bevestigde in haar antwoorden de visie van de gast. Namelijk dat ook gevaccineerden besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten. Ze zei ook dat ze het oneens is met de verdeling in kampen van gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Omdat bij de laatste groep veel mensen zijn, die met zeer valide redenen vaccinatie weigeren. Ze verwees ook naar het ziekteverzuim bij ziekenhuizen en het feit dat daar ook gevaccineerden liggen. En dat men niet sec moet wijzen naar niet-gevaccineerden. Kijk, dat stel ik dan weer op prijs, zo'n objectieve constatering van Koopmans. Maar ik weet zeker dat de NPO presentator de eerste de beste keer weer zijn mening gaat zitten verkondigen en laat prevaleren boven andere. Het was al heel wat die ie als betweter niet Koopman onderbrak of tegensprak.
Bij de loods bleek dat wielen / lagers noch banden afwijkingen vertoonden. Ik heb daar maar gelijk de banden wat lucht gegeven. In de loods ligt een luchtpistool, waarvan het uiteinde wel gemakkelijk op het ventiel past. Daarna heb ik het onderzoek maar afgesloten met een proefrit op de autoweg. Maar ook daar heb ik niets kunnen constateren. Ik laat het er maar bij. Gisteren heeft ze over een sterk vervuilde weg gereden, waar landbouwers met de oogst of het land bezig zijn. Overal modder en kluiten. Misschien was dat de oorzaak.