woensdag 13 oktober 2021

Uit de school geklapt

Telefonische getuigenis van een verpleegkundige (gecontroleerd), die anoniem wenst te blijven wegens dreigend ontslag. De redactie schrijft: "Verpleegkundige M. wil graag haar verhaal aan ons kwijt, en niet omdat zij een ‘antivaxer’ is...”.

Verpleegkundige: “Ik ben zelf gevaccineerd en dat was een bewuste keuze. Ik ben echter al die leugens daar rond beu. Het zouden allemaal niet-gevaccineerden zijn die in het ziekenhuis belanden? Laat me niet lachen. Bij ons in het ziekenhuis liggen niet veel coronapatiënten. Ik ga geen cijfers noemen, want dan is het makkelijk traceerbaar over welk ziekenhuis ik het heb, en dan zal er uitgezocht worden wie zijn mond durfde opendoen, en ik ben mijn werk nog niet beu. 75 procent van de coronapatiënten die momenteel bij ons opgenomen zijn, zijn dubbel gevaccineerden. Een vriendin en ex-collega van me hier in het ziekenhuis, is nu werkzaam in een groter hospitaal, waar ook meer coronapatiënten opgenomen zijn. Daar is de situatie vergelijkbaar. Van andere hospitalen heb ik geen weet, ... Veel patiënten zijn ook boos en teleurgesteld. Zij dachten dat ze door hun vaccin beschermd waren, en komen dan nog in het ziekenhuis terecht omwille van corona. Al hebben de meesten ook wel onderliggende aandoeningen, en hadden ze wellicht niet in het ziekenhuis terechtgekomen als ze voor de rest gezond waren.
Het zijn ook voornamelijk oudere mensen die we zien. Dat is denk ik niet onlogisch. Zij werden eerder gevaccineerd. In het nieuws lezen we nu dat de werking van de vaccins na een aantal maanden sterk afneemt. Zij waren wellicht enkele maanden geleden nog wel beschermd, maar nu niet meer. Sinds deze zomer zien we wel een opvallende toename van patiënten met trombose, hersentrombose, bloedingen en hartspierontstekingen. Enig verband met het vaccin mag echter niet gemaakt worden.

Patiënten zoeken vaak verbanden met het vaccin, maar als verpleegkundige mag je niet meegaan in dat verhaal. Doe je dat toch, dan loop je de kans je job te verliezen. Dit zorgt voor heel veel wantrouwen tussen collega’s ook. Niemand durft nog te zeggen wat hij denkt, niemand weet van elkaar wat er gezegd wordt, wat er gaande is. Als IC-afdelingen de stroom van coronapatiënten straks niet meer aankunnen, zal dat volgens mij niet de schuld van de niet-gevaccineerden zijn, maar wel door een personeelstekort. Als je ziet hoeveel mensen in de zorgsector er al de brui aan gegeven hebben. Sommigen omdat ze de druk om zich te moeten laten vaccineren niet aankunnen, anderen omdat ze het kotsbeu zijn mee te moeten gaan in een verhaal dat niet de werkelijkheid is, nog anderen omdat de sfeer helemaal verknoeid is door het wantrouwen.”