maandag 11 oktober 2021

Follow the leader

Ze droeg geen mondmasker, liet zich niet vaccineren, hield geen 1,5 meter afstand en is nog kerngezond. Dus : Op de brandstapel met die heks! Mensen verdrongen zich om het vuur aan te mogen steken. Anderen keken op afstand tevreden toe.
Ik heb al eens (of meer dan eens) geschreven over hoe gemakkelijk mensen te beïnvloeden zijn. En dat er diverse keren een concept gebruikt is om aan te tonen hoe beïnvloeding werkt.
Er waren bekende uitzendingen van o.a Oprah Winfrey en haar tegenhanger The Ellen Show, die zo het publiek wisten te bespelen. Het publiek dat zo gemakkelijk meeging in stukjes ordinaire demagogie, volksmennerij. En zodoende bereid was tot discriminatie, verraad en uitsluiting. Het kan trouwens iedereen overkomen. Het is iets wat in de mens opgesloten zit, uitzonderingen daar gelaten.
Vanmiddag was er een uitzending, genaamd : Het nazi-experiment. Een gebeurtenis uit de jaren 60, die zich op een Amerikaanse school afspeelde. Een docent bedacht een groep (The Third Wave) waar zijn studenten lid van konden worden. Ze kregen o.a. een lidmaatschapskaart uitgereikt en wie er een rood kruis op had staan, werd speciale informant van de leraar. Hij noemde de kaart een Gestapokaart. Maar niemand die daar vraagtekens achter plaatste. Je voelt al wat er ging gebeuren; de groep werd alsmaar groter en studenten die overtredingen begingen of kritische vragen stelden werden verwijderd. Wie de leider niet volgde kreeg een onvoldoende. De slimmeriken werd buiten de groep gehouden en naar de bibliotheek verbannen. Studenten werden tegen elkaar opgezet. Studenten uit andere klassen en zelfs andere scholen sloten zich aan. Uiteindelijk waren er maar twee studenten die op grond van hun eigen bedenkingen afhaakten. Zij herkenden het Nazi-concept. Er zijn in deze corona periode mensen, die, in mijn beleving, eens naar de docu over het nazi-experiment zouden moeten kijken. Misschien gaan zij zich dan anders gedragen ten opzichte van andersdenkenden.