dinsdag 19 oktober 2021

Geloof en vaccins

Ik heb me niet laten vaccineren, heb zelfs een paar weken een coronapatiënt verzorgd, heb me niet laten PCR-testen en heb ook niet in een ziekenhuis gelegen. Ik ben zo gezond als een vis. Toch word ik gediscrimineerd. Wat heb ik fout gedaan?
"Nergens staat in de Bijbel, dat vaccins verboden zijn!", roept een verpleegkundige van een ziekenhuis. Hij is verontwaardigd, omdat relatief veel niet-gevaccineerden in het ziekenhuis terechtkomen.

Ik weet niet beter dan dat bepaalde gelovigen ten aanzien van de gezondheidszorg een andere houding hebben. Vroeger werd ook al niet iedereen gevaccineerd, vanwege bepaalde geloofsovertuigingen. Dat was verder geen probleem, al vonden velen het wel raar.. Tegenwoordig is een andere tijd. Een tijd waarin men solidair moet zijn. Een tijd waarin men mensen met een andere opvatting psychologisch chanteert, discrimineert en dwingt. Net zoals het in communistische landen ertoe ging en nog gaat.
De Bijbel en vaccins. Inderdaad er staat in de Bijbel niets over vaccins. Evenmin over auto's, medische apparatuur enz. Nee, het gaat om de interpretatie van Bijbelsteksten. En... je moet in een medicijn geloven. Sommigen geloven zo erg in medicijnen, dat er miljoenen placebo's gefabriceerd worden. Helaas voor deze verpleegkundige geloven de weigeraars meer in hun God en niet in de farmaceutische industrie. Dat mag toch zeker? Het gaat hen niet alleen over de coronavaccins, maar alle vaccins. Over de rest hoor ik opvallend genoeg geen drukte. Ook niet over de schade die andere gelovigen aanrichten in de vorm van aanslagen. Dat maakt het geklaag van de Isala medewerker selectief.
Deze verpleegkundige lijkt mij meer een roeptoeter van dat ziekenhuis. Of van De Jonge. De informatie over coronapatiënten in ziekenhuizen is erg diffuus. Ik houd het er maar op, dat de waarheid ergens in het midden ligt. Er zijn namelijk ook veel gevaccineerden die opgenomen zijn. Er zijn gelukkig ook verpleegkundigen, die wel hun kennis omtrent kritisch redeneren (nb. een stukje van hun opleiding) aanwenden. Een van hen, Hugo, schrijft daarover :

"....Inmiddels is duidelijk dat corona niet het killervirus is wat we er met z’n allen in zagen. De gemiddelde leeftijd van de mensen die sterven ligt iets boven de tachtig, vrijwel gelijk aan een normale levensverwachting. Medisch ethicus Erwin Kompanje, heus geen complotwappie, becijferde dat influenza voor jongeren zelfs bedreigender is dan corona. En toch ligt de hele samenleving plat. De gehele zorgsector is overbelast. De ouderenzorg, de wijkzorg, de ggz. De coronapandemie is een dikke druppel die de toch al overvolle emmer deed overlopen. Overigens loopt die emmer vaker over. Tijdens een stevig griepseizoen rijden de ambulances ook het land door met patiënten op zoek naar een bed of een spoedeisende hulp die nog wel open is. Een nijpend tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden is de belangrijkste oorzaak. Het riedeltje is sleets. Een hoge werkdruk, een schamel salaris, geen invloed en heel veel regels en richtlijnen. We worden de zorg praktisch uitgejaagd door dezelfde beleidsmakers, die de bevolking nu oproepen zich vooral aan de regels te houden...."