zondag 10 oktober 2021

Het grote onrecht

In het nieuws las ik over de dood van de Pakistaanse atoomgeleerde Khan. Khan was in de jaren 70 in ons land als spion ontmaskerd. Hij stal hier o.a. bij Urenco informatie, die geleid heeft tot het verheffen van zijn land tot atoommacht. Khan werd bij verstek veroordeeld. Hij kwam, nadat de diefstal bekend werd, niet meer terug naar ons land. Dat was nadat een collega, meneer Frits Veerman, hem had aangegeven. Het viel Veerman op dat Khan veel meer info vergaarde dan dat hij nodig had voor zijn werk, Die info nam Khan ook mee naar buiten ondanks de strikte geheimhouding.
Toen Veerman daar melding van maakte, werd de klokkenluider zelf als een crimineel behandeld. Khan verdween naar Pakistan. Klokkenluider Veerman werd ontslagen, Khan werd in Pakistan tot nationale held verheven.
Veerman heeft decennia last gehad van de overheid en politiediensten. Zowel hier als in het buitenland. De reden : Veerman had zijn mond moeten houden. Nog niet zo lang geleden kreeg Frits Veerman gelijk.
Samengevat : Nederland heeft Pakistan bewust (de overheid wist tijdig van de spionagepraktijken van Khan) informatie geleverd voor het maken van atoomwapens. De verantwoordelijke ministers in die periode waren : Vredeling (Defensie en geen militair), Van Agt (Justitie), Van der Stoel (BuZa) en premier Den Uyl. Zij hebben zelfs getracht de kwestie in de doofpot te stoppen. Schrijnend en bijna ongelooflijk. Bijna, want het is wel weer typisch Nederlands.
Vanwege al de heisa rond Veerman, waarmee zich ook Amerikaanse(!) diensten bemoeiden, zou het kunnen zijn dat Veerman een groot politiek militair geheim heeft blootgelegd. Het kan zijn dat er sprake was van een vooropgezet plan om een militair evenwicht (of afschrikking?) in die regio te bewerkstelligen door Pakistan de nodige informatie te laten stelen. Amerika heeft vaker zijn bondgenoten misbruikt voor vuil werk. Pakistan en India zijn aartsvijanden van elkaar. Beide landen beschikken sinds de jaren 90 over atoomwapens.