dinsdag 5 oktober 2021

Antigroen

Nu het zonnedoek van de overkapping is, heb ik het dak maar even met een antigroen middel behandeld. Je weet wel, dat spul om o.a. tuinmeubilair en tegels van alg te ontdoen. Het is tussen het doek en het dak gaan ontstaan. Omdat het hemelwater dat op het afdak terechtkomt naar de regenton wordt afgevoerd, heb ik die aansluiting (een slang) maar losgemaakt. De komende dagen mag het dakbeschot eerst weer schoongespoeld worden met regenwater, voordat ik de boel weer op de ton aansluit. Ik moest erna nog het bovenste deel doen, want de steel van mijn ragebol was tekort. Die bol raagt op zo'n golfplaten dak ook mooi; over bergen en indalen. Ik heb met tape een andere stok als verlengstuk vastgezet op de ragebol. Zo kon ik tot aan de muur reiken.
Omdat ik een half emmertje van het middel (aangelengd met regenwater) over had, heb ik bij een buurtbewoonster het hekwerk ook maar gedaan. Dat was groen uitgeslagen. Buiten trof ik de buurvrouw aan met haar moeder. Ik brak even in hun gesprekje in met de vraag of ze het goed vindt, dat ik haar lichtkoepel schoonmaak. Ik vertelde haar dat ik deze week een keer het (platte) dak opga. Ze vond het een prima voorstel. Ik zei dat als ze
thuis was, ik haar even een seintje zou geven. Zodat ze niet plots verrast wordt met iemand die van bovenaf op haar neerkijkt. "Misschien wil je liever niet in je pyjama of ochtendjas gezien worden", voegde ik nog met een knipoog toe.
Toen ik met het hekwerk bezig was, kreeg ik van een andere buurtbewoner een tip voor het reinigen van groen uitgeslagen houtwerk. Hij zei dat ik schoonmaakazijn met wat afwasmiddel in een onkruidsproeier moest doen. Maar dan moest er op de sproeier geen koperen tuut zitten. "Dat spul wordt door het zuur aangevreten", waarschuwde hij. Waarvan akte.