dinsdag 15 december 2020

Net dat ene woordje

Inmiddels is mij bekend welke winkels niet noodzakelijk zijn. Die winkels verkopen o.a. luchtkastelen, windeieren, lege doppen, onzin, het handboek  Water naar zee dragen, de beloftes van Rutte (leugens in feestelijke verpakking) en overzichten van AZC's zonder illegalen en/of criminelen. Het kan zomaar zijn dat het assortiment van de niet noodzakelijke winkels veel groter is dan ik nu opsom. Ik ben niet alwetend.
Vanwege mijn werk heb ik een oplettende manier van luisteren ontwikkeld. Ik heb gedurende mijn loopbaan diverse keren cursussen gedaan op het gebied van interviewtechnieken. Meestal bedoeld om mijn kennis op te frissen om de onderzoeken binnen organisaties, grondig te kunnen doen. Ook voor het voeren van gesprekken met sollicitanten (zowel voor mijn werkgever als ook voor mijn projectgroepen) volgde ik dergelijke cursussen. Gevolg is wel, dat ik kritisch ben als mensen, vooral van officiële instanties, iets vertellen. Oké, het is weer een stukje beroepsdeformatie. Eerder schreef ik al over het gebruik van woorden, zoals misschien, ik denk, volgens mij, ze zeggen, dat mij zegt dat iets niet zeker is. Mijn uitgangspunt is dat politici per definitie vaak onwaarheden vertellen door onvolledig te zijn met hun informatie.
Zo hoorde ik onze minister president zeggen, dat de huidige crisis de grootste is sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij laat wel wat woorden weg, bedoeld om nog meer indruk te maken. Eerdere crises zijn namelijk niet officieel gemeten en als zodanig ook niet erkend door de overheid. De Corona-crisis is de eerste officieel erkende en gemeten crisis. Of het de grootste is, is dan nog maar de vraag. Zo zijn er veel meer uitspraken van zijn kant, die ik als voormalig interviewer ter zijde zou leggen. Vandaar dat ik dat de overheid de crisis nogal opblaast.