woensdag 23 december 2020

De democratie sterft

 een langzame dood. Ik heb het al vaker aangestipt. En bijna iedereen staat erbij en kijkt ernaar. Behalve deskundigen zoals Wim Voermans, die hoogleraar Staats- en bestuursrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden is. Hij is het oneens met de 'coronawet', die strijdig is met de grondwet. Over de toeslagenaffaire zegt hij (citaat) :

De Rutte-doctrine om stukken die betrekking hebben op intern beraad per definitie niet te delen met de Kamers is ook in strijd met de inlichtingenplicht die artikel 68 van de Grondwet oplegt aan bewindslieden.
Die plicht houdt in dat inlichtingen waar een of meerdere Kamerleden om vragen moet worden verstrekt, tenzij dat strijdt met het belang van de staat. Weigering vanwege het belang van de staat hoort zeer uitzonderlijk te zijn en het kwam dan ook tot een aantal jaar geleden ook nauwelijks voor dat informatie om die reden aan de Kamer werd geweigerd.
Rutte gaat met zijn invulling veel verder – zoals ook de parlementaire ondervragingscommissie (o.a. toeslagenaffaire) signaleert. Hij probeert alle voorbereiding en intern beraad achter de schermen te trekken. Dat is ongrondwettig en schadelijk voor onze democratie.


Ik hecht veel meer waarde aan dit soort deskundigen, dan de hele regering inclusief de koning. Met Mark Rutte voorop is het een meute leugenaars.