vrijdag 25 december 2020

Below deck

Vind ik ook een interessante serie. Een groep mannen en vrouwen op de luxe jacht. Ze ontvangen gasten, die in de watten gelegd willen worden tijdens hun cruise. Het gaat me voornamelijk om het gedrag van de bemanning. Dit keer zijn vrouwen leidinggevenden. Zowel de kapitein als de bootsman en de hoofdsteward zijn vrouwen. In de keuken en aan dek zijn ook mannen aan het werk.
Interessant te zien hoe zo'n groep op een relatief klein oppervlak functioneert tijdens en na werktijden. Ik zie krachtig (kapitein Sandy en bootsman Malia), maar ook zwak (hoofdsteward Hannah) leiderschap. Wat mij ook opvalt is, dat medewerkers de neiging hebben geen instructies te willen opvolgen. Alsof ze leiding in het algemeen niet accepteren. Op zo'n schip is het meestal gewoon doen en laten wat er gezegd wordt. Maar te vaak vervalt men in vragen en discussies. Een teken van deze tijd.
Als een leidinggevende zich minachtend uitspreekt over een of meer personeelsleden en/of klanten, zoals de hoofdsteward dat geregeld doet, dan zou ik haar niet meer aan boord willen. Ze onttrekt ze geregeld aan haar plichten en is niet altijd even betrouwbaar wat afspraken betreft. De mannen aan boord moeten rekening houden met de aanwezigheid van vrouwen. O.a. de handen thuis houden en op het taalgebruik letten. Sommigen hebben daar heel veel moeite mee. De gele kaarten blijven dan ook niet op zak. En dan de kok, de chef. Hij speelt een cruciale rol gedurende elke cruise. Het eten moet gewoonweg van zeer hoog niveau en gevarieerd zijn. Elke dag weer. Aan de opmaak van de tafels zal het niet liggen. Daar zorgt de zeer creatieve, energieke, klantgerichte Bugs voor.