woensdag 16 december 2020

De regie uit handen gegeven

Ze kwam uiteindelijk tot de conclusie, dat ze de regie over haar leven uit handen had gegeven. Aan haar kinderen. Dat zou vertrouwd moeten zijn, maar helaas hadden die kinderen heel andere ideeƫn met hun moeder. We kunnen er nog steeds niet over uit, dat je eigen kinderen je op slinkse wijze laten opsluiten op een gesloten afdeling. Komt bij dat ze hun moeder nog meer isoleren door haar daar het communiceren met de buitenwereld te belemmeren.
Er zijn meer situaties, waarin mensen de regie uit handen geven of afgepakt wordt. De komende feestdagen is weer zo'n periode, waarin mensen de regie willen hebben over andermans leven / feestje. Niet de gastheer of -vrouw bepaalt dan wie en wanneer gasten mogen komen, maar bepaalde gasten. Ze acteren dan alsof het hun feestje of kerstdiner is. Er zijn erbij die tot een soort van chantage overgaan : "Als ome Piet en tante Miep komen, komen wij niet!" Ik denk dan : "Je komt toch zeker voor de jubilarissen, gastvrouw en/of -heer? Sommigen gaan zelfs zover, dat ze anderen proberen over te halen als Piet en Miep komen dan ook maar niet te komen. Leve de solidariteit.
Als de gastheer,  -vrouw en/of gasten gehoor geven aan dergelijke eisen, dan geven ze ook de regie uit handen. Slappe hap. Hetzelfde geldt voor het tijdstip. Er zijn van die dwingelanden die de gastheer en gasten ook datum en tijd voorschrijven; "we kunnen alleen 1e Kerstdag van 2 tot 4 uur!" De rest heeft maar te volgen en anders kunnen ze beter wegblijven. Ook in dergelijke gevallen is het niet meer jouw feestje. Nou mensen, 't is wat. Niettemin veel plezier! En probeer de regie in eigen hand te houden.