donderdag 20 augustus 2020

Schandalig handelen Belastingdienst

Er zijn nog zo'n 400 á 500 gedupeerden van de toeslagenkwestie, die op hun geld wachten. De Belastingdienst houdt hen bewust aan het lijntje, uit angst dat de dienst een claim aan de broek krijgt. Uitbetalen is immers toegeven. Tja, en fouten toegeven doen ambtenaren liever niet.
De toeslagenkwestie is niet de enige waarin met gedupeerden gesold wordt. In veel gevallen (o.a. aardbevingen in Groningen) ben ik van mening, dat primair de gedupeerden een (voorlopige) vergoeding dienen te krijgen. Het gekissebis en/of het uitzoeken dient los van hun leed gedaan te worden achter de schermen door betrokken partijen. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die ook gedupeerden laten wachten, omdat ze in een discussie zijn geraakt met elkaar over de schuldvraag. Ook hier moet men de gedupeerden op voorhand schadeloosstellen, desnoods met een voorschot.
Wat de Belastingdienst betreft kan het best zo zijn, dat gewacht wordt totdat alle of bijna alle gedupeerden niet meer in leven zijn. Dat is helaas toch vaak het beleid van de overheid als ze over de brug moeten komen. De minister en het kabinet moeten de Belastingdienst dwingen tot uitbetaling over te gaan.