zaterdag 22 augustus 2020

Eerst laten uitrazen

Tijdens mijn loopbaan heb ik o.a. ook moeilijke gesprekken moeten voeren. Daarbij ging het over functioneren en/of ontslag. Gelukkig kreeg ik vooraf een paar cursussen voor dat soort lastige gesprekken. Daar leerde ik dat mensen soms heel boos of zelfs furieus en agressief konden reageren. Zaak was dan vooral rustig te blijven en alleen maar te luisteren. Als de storm wat geluwd was dan moest ik o.a. begrip tonen en op een rustige manier het gesprek voortzetten. Het draaide tijdens dat soort gesprekken primair om mijn gesprekspartner.
Als ik in een te vroeg stadium tegengas was gaan geven in welke vorm dan ook, dan was het gesprek uit de hand gelopen. Dan zou ik de woede en/of frustratie alleen maar aangewakkerd hebben.
In een aantal opnames van de rellen van afgelopen week, moest ik aan mijn werk terugdenken. Terwijl demonstranten verbaal hun hart luchtten, beginnen politieagenten te slaan. Foute boel in mijn optiek. In een video zag ik een interventie van een agent zonder schild en wapenstok. Het was wel te laat, de klappen waren al aan de vrouwen uitgedeeld, maar zo zou het eigenlijk eerst moeten. Zonder uitrusting (helm, schild en wapenstok) die agressie uitstraalt. Maar ja, de meningen verschillen daarover. Er zijn toch veel mensen die het geen probleem vinden wanneer vrouwen ongeacht hun leeftijd ook zonder pardon geslagen worden. Een echte vent slaat immers geen vrouwen. Dat vind ik erg laf. Zo denk ik erover. De maatschappij is aan verandering onderhevig. Handhaving zal zich daaraan moeten aanpassen en niet primair achterhaald bruut geweld moeten gebruiken.